groningen | je eerste eigen huis | de perfecte jaren 30 woning | villa anno 1900
starterswoning
pak de vloer van de wc en douche aan!
Je hebt je studie afgerond, je eerste baan is tof en je verhuisd van je studentenkamer naar je eerste eigen etage. De wasmachine is altijd beschikbaar, je hoeft de bank niet meer te delen. In je vrije tijd kun je urenlang natafelen met je vrienden met een speciaalbiertje of een goed glas wijn. Het huis is jouw thuis.
Het witten en lakken zit er op, de keuken is op orde. Nu is het tijd voor het tegelproject met impact! Kies voor een dubbelhardgebakken dambord tegelvloertje met een zwarte rand en tegelplint in de douche en het toilet. Vanaf 50 tegels 0,5m2 . De stroeve tegels hebben een afmeting van 10x10cm
-
toilet met holplint -
gang
toilet opknappen ?
wandtegellambrisering in jaren 30 stijl
kies voor de sfeer van de jaren 30 voor de komende 30 jaar!
De wand van het toilet worden afgewerkt met tegels tot halverwege. Kies voor de tegel met afgeronde bovenkant een tegelstripje en een donkere plint. Met de tegelmodule maakt u een snelle kosteninschatting
Stem de hoogte van de spoelunit af op de tegels en bepaal de symmetrie per wand. In de gang kan de tegellambrisering in dezelfde stijl worden doorgezet. De levertijd van deze tegels is 2-3 weken.
kinderen uitgevlogen?
laminaat er uit, granito tegels er in

Je bent verknocht aan je eigen wijk, de kinderen zijn het huis uit, verhuizen is geen optie. De gang is toe aan een nieuw jasje. Granito tegels geven de gang een warme uitstraling en zijn makkelijk in het onderhoud. Doe het laminaat of hout er uit, breng de granitotegels er in.
Een mooie binnenkomer! Reserveer de tegelbestelling tijdig, bestel samples om de kleuren thuis te beoordelen.

granito tegels 40×40 cm
1,5 cm dik
tegellambrisering marmerrand+witjes ANNO 1900 v
In de keukens en kelders van villa’s werden veelal witjes toegepast. Arbeidskrachten waren rond 1900 goedkoop in het noordelijke deel van Nederland en de tegelmakerij floreerde, de witjes werden veel gebruikt. De industrialisatie in Nederland kwam veel later op gang dan in Engeland.

Witjes van 13x13cm zijn nog steeds in veel varianten verkrijgbaar en worden geheel of gedeeltelijk met de hand gemaakt.
De ANNO tegellambrisering bestaat uit een zwarte tegel onderaan van 13x13cm, 7 witjes van 13×13 cm en een marmeren bovenrand. De hoogte is 110 cm , bij 30 modules De lambrisering kan ook aangepast worden tot een hoogte van 123 of 136 cm.
aankoop & advies: maak gebruik van mijn jarenlange tegel- en vakkennis 0653744430 monique van waes
Roep mijn hulp in. Ik kan u begeleiden in de kleur- en materiaalkeuzes en helpen rekenen en tekenen, ik heb 26 jaar ervaring. Ik kijk graag met u mee om de sfeer van het huis te proeven en een passend voorstel te maken. Door middel van de modules en het meten van de wanden kunt u zelf een eerste kosteninschatting maken. Neem de tijd voor het uitzoeken van de tegels, het bestellen van de samples, het vinden van een goede vakmensen en bestel op tijd.
- meet de wanden en deel door de tegelmodulemaat 13,2cm (15,m2 voor utreg)
- vindt een goede vakman die past bij de klus
- kijk per wand naar de symmetrie van het tegelwerk
- bereken de kosten : aantal modules x moduleprijs
- bestel samples om de kleuren thuis af te stemmen en bestel de tegels tijdig
- keur de begroting goed, u ontvangt de factuur met IDEAL betaallink
- de levertijd kan variëren van 1-4 weken
- betaal via IDEAL en de tegels worden thuis geleverd
woningen in groningen 1850-1950
de groei van de stad Groningen tijdens het interbellum
Van 1920 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog
De ontwikkeling van woonbebouwing langs en ten westen van de Paterswoldseweg zette zich in de laatste twee decennia voor de Tweede Wereldoorlog door.
In 1921 bouwde de in 1919 door spoorwegambtenaren opgerichte woningbouwvereniging Gruno een complex volkswoningen aan de noordoostzijde van de Abel Tasmanstraat. De woningen kregen twee, en op de hoeken van de dwarsstraten, drie bouwlagen met kap. De benedenwoningen kregen kleine voortuinen met ligusterheggen. De Witte de Withstraat werd aan het eind van de jaren ’20 bebouwd. Aan de noordzijde verschenen middenstandswoningen van twee bouwlagen en met kleine voortuinen. De woningen aan de overzijde kregen een extra bouwlaag. Aan beide zijden werden de woningen iets teruggelegd ten opzichte van de bebouwing op de hoeken, die al eerder tot stand was gekomen.
Aan de Paterswoldseweg werden in 1923 tussen de Peizerweg en de Piet Heinstraat woningen van twee bouwlagen met kap gebouwd. Tussen 1924 en 1930 verschenen aan de zuidzijde van de Peizerweg en aan de Dorus Rijkerstraat (die tot 1937 Abel Tasmanstraat heette) verschillende complexen middenstandswoningen. De gesloten gevelwanden gaan van oost naar west over van twee bouwlagen met kap, via drie bouwlagen, naar drie bouwlagen met kap. De woningen, waarvan een deel is vormgegeven in de stijl van de Amsterdamse School, kregen alle kleine voortuinen met ligusterheggen.
Tegenover de Peizerweg werd in 1937 aan de Paterswoldseweg een complex woningen met winkels in Interbellum-stijl gebouwd, drie bouwlagen met een verhoogde kap.
Het gebied ten noorden van de Peizerweg en ten (zuid)westen van Abel Tasmanstraat en -plein werd tussen 1938 en 1941 geheel ingevuld volgens het uitbreidingsplan van Schut en Berlage uit 1932.
Villadorp Haren
bron De verhalen van Groningen
Villa’s verrijzen
In de tweede helft van de negentiende eeuw verloor Haren deels haar agrarische karakter. Een groeiende elite, met name uit de stad Groningen, raakte geïnteresseerd in een riante woning buiten de stad. Langs de Rijksstraatweg werden statige villa’s gebouwd zoals ’t Huis de Wolf en Villa Hester Stede. Daarmee konden de herbergen en bijbehorende terrassen rekenen op een nieuwe groep bezoekers; dagjesmensen. Een wandeling over de Verlengde Hereweg en de Rijksstraatweg, naar bijvoorbeeld Hotel Horst, werd een uitje met een zekere status. Daar konden wandelaars dan bijkomen van de tocht en eventueel met de tram weer terug reizen naar de stad.
Een boulevard
De populariteit van de wandeling nam toe en in 1923 werden zelfs de nadelen ervan genoteerd. ‘De vroegere rust van de meest gezochte weg in het Noorden van Nederland’ noemde de heer H. Bos als verleden tijd. ‘drukte en gewoel, veroorzaakt door wandelaars en fietsers, rijtuigen en ruiters, elektrische tram en auto’s’ maakten de Hereweg als ‘stille wandelplaats totaal ongenietbaar’. De Rijksstraatweg was een boulevard geworden waar al flanerend een groeiende welstand getoond kon worden.