Geplaatst op

slipvastheid R9 en R10 granito tegels

granito tegels gezoete versie R9

Italianen hebben granito vloeren in hoogglans, in Nederland is gezoet de standaard. De gezoete tegels worden gebruikt voor vloeren in de gang, keuken,  bijkeuken, badkamer en toilet.

Heb je een gepolijste tegelvloer draag dan slofjes in huis. Loop je altijd op schoenen in huis dan kan kwartszand wat je van buiten naar binnen loopt je vloer krassen, dan wordt een gepolijste vloer niet aanbevolen.

gezandstraald tot R13

Voor normaal huishoudelijk gebruik is de gezoete tegel prima. Voor een terras langs een bomenrand kun je kiezen voor de gezandstraalde versie.

Als de tegels dan een beetje bemost raken worden ze niet meteen spekglad. Ook in de herfst bij vallend blad is dit een voordeel.

antiek

de antieke versie heeft ‘cellulitus’, de putjes zijn in het oppervlakte geslepen waardoor de tegel minder glad wordt

gepolijste zijn de kleuren helder, bij R13 mat weinig kleur

De tegels zijn gemaakt van stukjes steen met een mortelbinding. Een van de zijdes van de tegels wordt machinaal geschuurd met een spons, van grof naar fijner. Hoe fijner de schuurspons, hoe hoger de glansgraad.

De kleuren van de steentjes zijn helder bij een gepolijste vloer, en de kleuren zwakken af bij de hoogste slipvaste versie.

de achterkant van de tegels

de gezoete kant

als extra slipvastheid gewenst is voor mindervaliden, kleine kinderen, 70+

Optie 1  Gebruik voor de badkamervloer de gezoete tegels en een hogere slipvastheid voor het natte douche-gedeelte

Optie 2 Laat granitoblokjes laten zagen van 10×10 voor de douchevloer, meer voeg geeft meer slipvastheid

Optie 3: Maak de douchevloer van dubbelhardgebakken tegels van 5×5 of 10×10, eventueel met traanplaatmotief (5×5 en 10×10) of hexagonmozaiek.

dubbelhardgebakken tegels R10, traanplaatmotief R12

granito tegels zijn geschikt voor vloerverwarming

De granito tegels zijn geschikt voor vloerverwarming. Kleine vloeren kun je voorzien van electrische vloerverwarming en een klokthermostaatje. Grote vloeren worden aangenaam warm met water-buizen vloerverwarming aangesloten op de centrale verwarming. Granito tegels zijn 15mm dik en  hebben wat meer tijd nodig om op te warmen, ze houden echter ook langer de warmte vast. Mozaiek van 5x5cm is maar 5mm dik en warmt dus snel op.