Geplaatst op

ontwerp voor huis in bilthoven | art deco vloertegels

Schetsontwerp voor huis in Bilthoven | art deco vloertegels


De gang is een verkeersruimte. Je komt binnen, hangt je jas op en gaat de woonkamer of keuken in. Parket doorleggen in de gang kan natuurlijk maar bij oude huizen versterk je de sfeer door te kiezen voor een tegelvloer. Praktisch ook als je met bemodderde schoenen, de hond, kinderen en feitjes of rollator binnenkomt. Tegels kunnen tegen een stootje!


Dit ontwerp heeft een sobere uitstraling, het decor in het zwart en de blokrand geven een art deco effect. De spikkeltjes in de ‘hoofdtegel’  zorgen ervoor dat je niet iedere voetstap ziet.


Wat gaat het kosten?

Is de gang-entree 10m2 begin dan met een bedrag van 1000 euro, soms kosten tegels kosten minder per m2, maar dan is er al wat reserve voor snijverlies en breuk en vrachtkosten.

Bij een kleine ruimte van 2-5m2 kun je rekenen met 120 euro per vierkante meter: sommige tegels moeten per volle doos per kleur waren afgenomen!


Het type tegel ‘dubbelhardgebakken’  is een authentiek product, de tegels is door en door gekleurd en slijtvast en er zijn weinig producenten die deze markt nog bedienen. De hoeveelheden in vierkantje meters die worden gemaakt zijn niet zo gigantisch ten opzichte van de vierkante meters die tegelproducenten van 60×60 vloertegels maken. Voor dit ontwerp is ook gebruik gemaakt van een ‘half’ tegeltje: dit hoeft de tegelzetter niet te doen: ze bestaan in meer dan 30 kleuren! Wel met een levertijd van 2-3 weken na opdracht.


De dubbelhardgebakken tegel is echt een nicheproduct, voor goed advies en ontwerp moet u bij een specialist zijn: en dat ben ik 🙂 ! Bij restauratie-architecten en eigenaren met vooroorlogse huizen vallen deze tegeltjes vaak in de smaak.  Het is een hele puzzel om te zoeken naar goede kleurencombinaties, eenvoudige patronen, goede vlakverdelingen en symmetrie.  Foto’s van de buitenkant van het huis, details in glas in lood en foto’s van aangrenzende ruimtes en een vraaggesprek over smaak, kleur en inrichting kunnen leiden tot een vloer die (gelegd met een minimale voeg!) van oudsher bij het huis lijkt te horen.


3d- Ontwerp van eenvoudige vloeren kan vanaf 69 euro. Als de tegels in meerdere ruimtes worden toegepast kost de detaillering meer tijd, vaak werk ik dan eerst met een ‘schetsontwerp’ en afhankelijk van de wens van de klant kan het tegelplan dan nog op uurbasis worden aangepast. Voor de eerste fase wordt een vaste prijs afgesproken, soms met een gedeeltelijke terugbetaling van de ontwerpkosten bij aanschaf van de tegels.


Voor een bijpassende tegellambrisering zijn de kosten per strekkende meterprijs van 100-170 euro per meter. Waar deuren zijn naar woonkamer, keuken en toilet (en waar de trap is) heeft u natuurlijk geen tegels nodig. Als de deuren op de plattegrond staan kunnen ze worden ingetekend zodat u een beter beeld krijgt! Soms is maar drie strekkende meter lambrisering nodig, bij grote huizen kan het oplopen tot 20 strekkende meter.