Tegels op Herenstraat 15: 1995 – 2025 : pand gaat in de verkoop | mozaiek.com blijft bestaan

Geen beige eenheidsworst, maar een karakteristiek pand vol verrassingen: sfeervol, licht, met balkenplafonds, levendige kleuren en tegels.

Verbouwing kelder en begane grond

In 1995 ben ik Herenstraat 15 gaan huren. Bij de start van de verbouwing hebben we de gips voorzetwanden gesloopt en de muren ‘krom’ gestuukt. Ook hebben we de kelder verder uitgegraven.
Boven de winkel woonden toen vier studenten, en het Gregoriusklooster aan de overkant werd nog bewoond door de fraters.

Dak vernieuwd 1995

Tegelijk met mijn verbouwing van de begane grond is ook het dak vernieuwd, dit werd destijds uitgevoerd door de vorige eigenaar. Voor de studenten was dat een lastige periode: pas tijdens de onderhoudswerkzaamheden bleek dat het dak toe was aan vervanging en isolatie. Er lag natuurlijk niet binnen één dag een nieuw dak op, waardoor ze tijdelijk elders moesten verblijven. De huur werd toen gecompenseerd.

De houten balkjes in het zolderkamertje zijn nu nog zichtbaar, maar bij na-isolatie van de schuine wand in de slaapkamer aan de voorzijde zijn deze uit het zicht verdwenen.

De kelder en de originele tegels

In de kelder zijn alle originele terracotta tegels zorgvuldig gespaard. De huisbaas betaalde voor een nieuwe betonnen vloer, waarna ik de vloer opnieuw liet betegelen met de oude tegels, aangevuld met een strook wit-geel geglazuurde nieuwe tegels. Wat overbleef aan tegels, is geschonken aan de Monumentenwacht. Om extra bergruimte te creëren, plaatsten we houten deuren en de kelder was tijdens mijn winkeltijd in gebruik als showroom. Later, toen mijn familie er ging wonen, werd de kelder een oefenstudio.

Waar nu de werkkast op de begane grond staat, was vroeger een klein wc’tje met een halletje naar de woning.

Indeling en vroege keuzes

Kort na de verbouwing vroeg de huisbaas of ik het pand wilde kopen, maar ik wilde eerst afwachten of ik succesvol tegels kon verkopen.

Zwangerschap en winkelopening

Tijdens de verbouwing was ik zwanger. Het viel niet echt op dat ik moe was; we werkten hard aan de verbouwing, ik sliep goed en had vertrouwen in de toekomst.

De winkel werd officieel geopend door Bart Kluuk van de historische dienst van de gemeente Utrecht. Ik hield mijn baan toen nog deeltijds aan, terwijl ik de tegelwinkel opstartte.

Combineren van moederschap en werk

Na de geboorte van onze dochter Inge nam ik zwangerschapsverlof op eigen rekening, omdat het eenvoudiger was mijn baan volledig te laten vervangen dan gedeeltelijk. In de eerste maanden stond de wieg achterin de winkel; daarna ging Inge om de beurt naar twee buurvrouwen en kwam ze even terug voor de borstvoeding. Op zaterdag was Jaap bij haar.

Aankoop van het pand

Na een jaar vroeg de huisbaas opnieuw of ik het pand wilde kopen. We onderhandelden kort en sloegen de koop neer. Hij verwees me naar de lokale bankdirecteur in Houten en de hypotheek werd binnen een week geregeld. (Een jaar later vertrok de directeur naar een andere vestiging en werd om een taxatierapport gevraagd…)

Studenten vertrekken, verbouwing eerste verdieping

De vier studenten die boven de winkel woonden, hadden huurcontracten waarbij de energiekosten inbegrepen waren. De totale huur was slechts iets hoger dan de energierekening zelf. Na enkele jaren vertrok de laatste student, die ondertussen meester Bart was geworden. De eerste verdieping werd gerenoveerd en bij de winkelruimte getrokken.

Nieuwe vloer en electra eerste verdieping

Op de eerste verdieping is een anhydrietvloer aangebracht waarop de terracotta tegelvloer is verlijmd. Er zijn mantelbuizen ingebracht voor de nieuwe elektra. Om de vloer niet onnodig zwaar te maken, zijn kunststofvezels toegevoegd. De schuinte die je terug ziet in de vloer loopt af van het Lepelenburg lnaar de Nieuwe Gracht — idt is bewust behouden.

Badkamer en toilet

Het oude toilet beneden is verwijderd; er kwam een nieuw toilet op de eerste verdieping, betegeld met witjes tot aan het plafond — vandaar de ongebruikelijke locatie in de woonkamer.

Verhuizing van de winkel

In 2007 tekende ik een huurcontract en verhuisde de tegelwinkel naar de Jan van Scorelstraat. De bovenwoning op de Herenstraat bleef binnen de familie in verhuur, met de afspraak dat we het pand tegen pensioenleeftijd vrij wilden hebben voor verkoop.

Start renovatie voor verkoop

Ik wilde het pand beter isoleren en besprak plannen met onze familie. Zij kwamen eerder dan verwacht in aanmerking voor een andere huurwoning, wat het proces vergemakkelijkte.

Te weinig aannemerscapaciteit


Ik begon vol goede moed: de renovatie zou ik laten uitvoeren door aannemer Wim Nagtegaal. Maar Wim had het druk. Héél druk. Drie maanden later had ik nog steeds geen duidelijkheid – behalve dan dat het voorlopig niet ging gebeuren.

Toen maar overgestapt naar Trustan Bouw. Nieuw gesprek, nieuwe hoop… en opnieuw drie maanden radiostilte.

In de laatste fase schakelde ik Joost Bos in, aannemer én oud-buurman. Ik dacht: die kent de buurt dat wordt een eitje. Maar ook Joost plaatste me zonder uitleg een maand op de wachtlijst.

Wat iedereen zegt over aannemers klopt helaas. Ze zijn óf onvindbaar, óf onbenaderbaar, óf allebei. Als peuter leer je praten, maar als aannemer lijk je het weer te verleren. 

Renovatie in etappes met vaklui per onderdeel


De oplossing was om het hele project op te knippen. Huib ter Hart – net gestart met zijn eigen klusbedrijf – nam het voortouw: hij haalde onder andere de oude keuken eruit en pakte de wandisolatie aan. Easycell zorgde voor extra isolatie, en Fakro plaatste de daglichtkoepels en een groot dakraam op zolder.  De Glazen Swaan plaatste het isolatieglas. Henk Veerman , de tegelzetter, kwam uit Volendam en heeft de vloer beneden betegeld. Bart de Gooijer betegelde de vloer van de badkamer en het toilet opnieuw. De tegelwand in de keuken heb ik zelf gezet. En het groot onderhoud van het buitenschilderwerk is door Keizer en Schaaik uitgevoerd.

Zo groeide het project stukje bij beetje, zonder aannemer… maar mét resultaat. 

Witte muren en hergebruik aanrechtblad

Op de tweede verdieping werd de schouw gesloopt, omdat die de inrichting van de achterste slaapkamer beperkte. De slaapverdieping werd gewit, de houten vloer in een lichte kleur gelakt, de badkamer opgeknapt, en de trappen kregen een lichte kleur en anti slip stroken. De Belgisch hardstenen aanrechtbladen zijn hergebruikt bij het plaatsen van de nieuwe Keller keuken.

Isolatieglas en technische aanpassingen

Aan de voorkant hebben we ‘Fineo’ isolatieglas laten plaatsen binnen de bestaande kozijnen — vanwege het beschermd stadsgezicht mochten de kozijnen niet afwijken van de bestaande raamindeling. Aan de achterzijde werd dubbel glas geplaatst. De cv-radiatoren kregen ventilatoren en slimme thermostaatknoppen van Tado.

Decoratief schilderwerk schouwkast

De kast in de woonkamer is om de schouw heen gebouwd. Carolien werkte deeltijds bij mij en had een opleiding gevolgd voor ambachtelijk decoratie schilderwerk. De panelen zijn door haar knap bewerkt met houtpatronen. De schouwkast had aan twee zijden keukenkasten en aanrecht, de schouwkast is behouden en er is een nieuwe keuken geplaatst op dezelfde verdieping.

Huurinkomsten en besluit tot verkoop

Ondertussen bleef de buurtfietsenstalling op de begane grond huur opleveren. Toch was de entree onaantrekkelijk: het rook er onaangenaam, de verlichting was kil en het geheel oogde grauw. Van de gezellige tegelwinkel uit 1995 was niets meer terug te zien.
Aanvankelijk overwogen we nog om de woning in de vrije sector te verhuren, maar uiteindelijk besloten we het pand te verkopen. Met de opbrengst kunnen we onze hypotheken deels aflossen en zo de maandelijkse lasten verlagen. Bovendien biedt de verkoop mij de mogelijkheid om mijn ‘pensioengat’ als zelfstandig ondernemer deels op te vullen. We hebben er vertrouwen in dat Paul Dijkstra makelaars de verkoop deskundig gaat begeleiden.

Herstel na vertrek zakelijke huurder

Na het vertrek van de zakelijke huurder is de ruimte op de begane grondig aangepakt. De voorzetwandjes die door de beheerder van de fietsenstalling waren geplaatst, zijn verwijderd. Wie moeite heeft met kromme wanden moet hier niet zijn — alles strak trekken geeft onnodig ruimteverlies.

Vloer- en vochtproblemen aangepakt

De vloer op de begane grond was beschadigd en is vernieuwd. Achterin het pand was sprake van wateroverlast; de hemelwaterafvoer van de buren is inmiddels verlegd. De aangetaste ruimte is gestript, geïsoleerd en opnieuw netjes afgewerkt. Voor wie ook het voorste deel met de mozaiektegels wil voorzien van dezelfde afwerking: er zijn houtkeramiektegels in reserve in de kelder passend bij de nieuwe vloer.

Elektrische installatie vernieuwd

Na het stuken van alle wanden op de begane grond is ook elektrische installatie is aangepakt: de meterkast is voorzien van een aardlekschakelaar, de groepen zijn benoemd en schakelaars en stopcontacten en lichtknoppen op de begane grond zijn vervangen.

Geluid bij verbouwen

Tijdens de verbouwing waren geluiden hoorbaar voor de buren, maar tijdens mijn winkeltijd heb ik bij het dagelijks gebruik geen overlast van buren ervaren. Ook onze familie gaf aan dat verbouwen van de buren overlast veroorzaakte maar toen de buren er eenmaal woonden keerde de rust weer.
De aangebrachte Easycell laag geeft warmte isolatie en vermindert contactgeluid binnenshuis tussen begane grond en eerste verdieping. Ook is de holle ruimte tussen keukenplafond en slaapkamervloer gevuld met isolatiemateriaal.

Het licht in de Herenstraat

Het is fantastisch om ’s ochtends wakker te worden in de achterkamer, waar de opkomende zon direct naar binnen valt. Al vroeg in het voorjaar is het aangenaam om te ontbijten op het privéterras op de eerste verdieping bij de keuken. Je hoort zachtjes de keukengeluiden van de buren op nummer 13 en merels die luid fluiten. Het is een heerlijke plek om buiten te werken. Een knikarmscherm zou kunnen helpen tegen de zon op je beeldscherm, maar ik heb het nooit gemist.

Tijdens de renovatie combineerde ik werk en klussen. Vaak zat ik buiten of aan de keukentafel te werken – een knus en favoriet plekje waar mijn werk gewoon doorging. Nu kunnen de kasten en lades die gevuld waren met gereedschap en klusspullen plaatsmaken voor pannen en servies.

In de zomer valt de avondzon prachtig naar binnen aan de voorzijde op de eerste verdieping.

Op de tweede verdieping plaatsten we twee platdakramen, en een groot dakraam in de zolderkamer zorgt voor een extra (logeer-) kamer. Hier kun je zelfs in de winter heerlijk in het zonnetje zitten.

Wat wil je nog verbouwen?

Wil je zelf ook wat slopen? De schouw die weggewerkt is in de badkamer op de tweede verdieping kan er uit, dan kun je de wc apart houden van de badkamer!

En als het niet nodig is voor de indeling van het pand kan het kleine halletje met de aparte deur tot de bovenwoning er weer uit.

Wil je echt twee slaapkamers? Laat een glazen wand plaatsen bij de slaapkamer aan de voorzijde en plaats een (schuif)deur tussen de kastenwanden.

De benedenverdieping kan opgedeeld worden in. 2 of 3 kamers

Ruimte voor eigen plannen

Het dakterras heb ik eenvoudig aangekleed met standaard vlonders, een tarp en plantenbakken. Er blijft nog ruimte  voor toekomstige bewoners om eigen plannen te maken. Met een derde trap boven de bestaande trappen zou je het plat dak kunnen bereiken om een dakkamer te realiseren, de huidige zoldertrap kan dan vervallen.
Wil je een veilig dakterras dan kun je een spijlenbalkon vanaf circa € 3.000 laten plaatsen, een glazen balustrade vanaf ongeveer € 6.600. Er zijn twee offertes opgenomen in het verkoopdossier.


Het dakterras is fantastisch privé en je kunt er tot laat van zonlicht genieten als je voor de buren geen overlast veroorzaakt.
Rondom is het uitzicht over de binnentuinen tussen de Nieuwegracht en Oudekamp prachtig en je ziet De Dom! 

Voor een vergunning moet je aan de regels van het bouwbesluit voldoen en een vakman raadplegen.
Je kunt ook een dakkamer op het plat dak realiseren met binnen-buiten sfeer en glaswanden oost west en een inpandig terras.


Installeer een goederenlift van begane grond naar het plat dak niveau dan kunnen de boodschappen in het liftje naar de keuken en de bereide maaltijden van de keuken naar het dak!

Toekomstige invulling van de benedenverdieping

De etalage is verwijderd om meer lichtinval te creëren. Hoe de benedenverdieping uiteindelijk wordt ingericht, is aan de nieuwe eigenaar. Een logische indeling zou kunnen zijn: direct links na binnenkomst een kamer, en bij het opstapje nog een tweede ruimte. Er blijft dan voldoende plek over om je eigen fiets binnen te zetten, rechts na de voordeur.

De invulling laat ik graag over aan de fantasie van de volgende bewoners.

Een korte beschrijving van ‘de drie dames op de Herenstraat’ vind je in een aparte bijlage.

De buurt en de buren

De overburen, de fraters van het Gregoriusklooster, zijn in 2005 vertrokken naar De Bilt. De prachtige open zolder van toen, met houten spanten, is nu omgebouwd tot appartementen.
Nummer 17 bood vroeger onderdak aan twee gezinnen en twee eenpersoonshuishoudens. De buurvrouwen zorgden ervoor dat Inge opgevangen werd tot er plek was op het kinderdagverblijf aan de Springweg. Inmiddels wordt het pand al jaren door één gezin bewoond, waarvan de kinderen inmiddels uitgevlogen zijn.
De buurman van nummer 13 woonde er al toen ik arriveerde op Herenstraat 15 en de oefenstudio achter de Herenstraat wordt ondertussen bewoond door hun volwassen zoon.


Er zijn weinig verhuizingen geweest in de Herenstraat wat erop wijst dat mensen zich prettig voelen in deze knusse buurt in de binnenstad. Het is hier veel rustiger dan in de omgeving van de Breedstraat, terwijl winkels, horeca, bioscopen en theaters toch dichtbij zijn.


Door de vergroening van het spoor, van Maliebaan naar de Ina Boudier Bakkerlaan, is er een mooie shortcut naar het jaagpad en Amelisweerd ontstaan. Wij wandelden deze route vaak vanuit onze voormalige woning aan de Jeruzalemstraat, waarbij we na afloop genoten van een drankje op het terras van Stayokay. De terugweg ging dan via dezelfde route, of via het Wilhelminapark…

Een nieuw hoofdstuk


Het begon ooit met tegels – en het einde daarvan is voorlopig nog niet in zicht.

Hoewel dit het moment is om afscheid te nemen van ‘mijn’ pand, is loslaten niet vanzelfsprekend. Door de verbouwing ben ik het huis opnieuw gaan waarderen – of beter gezegd: ik ben er nóg meer van gaan houden. Ik heb hier met veel aandacht en toewijding in geïnvesteerd, met als belangrijk doel om het wooncomfort én de isolatiewaarde te verbeteren. De laatste stap? Die ligt nog open voor de nieuwe bewoners: isolatie van het dakterras en het plaatsen van zonnepanelen kunnen het plaatje compleet maken.

Ik geloof er sterk in dat de nieuwe eigenaren hier hun plek zullen vinden – of het nu is om te wonen, te werken, of allebei. Alles is mogelijk. En wie zich thuis voelt in de sfeer en stijl die er nu is, hoeft niet meteen te verbouwen. Je kunt hier zo intrekken, er eerst lekker wonen, en pas later rustig een aannemer zoeken die past bij jouw plannen.

Er is ruimte voor eigen ideeën, wensen en dromen. Alles kan… behalve misschien een tegelwinkel – die blijft nog even van mij. Want mijn pad vol patronen en kleuren loopt nog wel een tijdje door.

Tile the world

Winkelwagen
Scroll naar boven