Geplaatst op

Witjes 13×13 cm Tegeltableaus

Hollandse witjes vormen de basis van bovenstaand tegeltableau. Handgemaakte Hollandse witjes zijn wandtegels van 13×13 cm. De tegels zijn leverbaar in 3 zachte wittinten en 3 vergrijsde, ook wel ‘blauwe’ wittinten.  Binnen de 3 wit- en grijstinten zitten subtiele nuances die deze tegels een authentieke uitstraling geven.  De schuin weggesneden kanten maken dat de tegels ‘koud’ gezet kunnen worden; met weinig voeg. Er wordt (grijze) voeg gebruikt om de kiertjes dicht te maken.

Uw eigen tegeltableau

Hollandse witjes kunnen ook de basis vormen van uw eigen tegeltableau. Er is veel beeldmateriaal beschikbaar om uit te kiezen. Ook eigen familiewapens, de boerderij van je ouders of de molen van je dorp kan op een tegel worden vastgelegd. Bij uitvoering van eigen afbeeldingen worden startkosten in rekening gebracht. U kiest zelf de ondergrondkleur voor een tableau over meerdere tegels of voor een ‘strooitegel’ (een afbeelding op één tegel) die als motief in de wand aangebracht kan worden.

Een ambachtelijk klusje

De tegels worden met de hand geschilderd op de rauwe glazuur. De kleuren waarmee wordt geschilderd krijgen pas de volle kleur na het bakken in een keramische oven. Een keukenoven bereikt vaak maximaal 250 graden. Een keramische oven bereikt temperaturen van 700-1500 graden. Het bakken van tegels vraag veel technische kennis, vaak overgegeven van generatie op generatie: soms gaat de familie tegel-geschiedenis wel tot meer dan 400 jaar  terug! Het beschilderen van de tegels is dus een ambachtelijke klus waarvoor je een vaste hand en tekentalent moet hebben. De opleiding tot plateelschilder duurt 6 jaar.

Levertijd

Vanwege de aandacht en tijd die nodig is voor het beschilderen van de tableaus geldt er een levertijd van 3 tot 6 weken na opdracht en aanbetaling.