Geplaatst op

witjes 1313 op de wand kies voor spinnenkoppen & tegeltableaus

besteld bij mozaiek.com handgeschilderd tableau

hollandse – friese witjes 1313

Elk tegelland heeft zijn eigen wandtegelwitje. In Nederland is de gangbare maat 13×13 cm op een witte friese klei. Friese witjes. Als de hoekjes voorzien worden van spinnenkoppen of van een blauw tafereeltje worden ze vaak aangeduid met “Delfts Blauw”

Bij de mooie handgemaakte witjes zijn de kanten schuin weggesneden en de wittinten zijn subtiel. Binnen 1 wittint zijn nuances en de wittinten zijn goed te combineren met stoere materialen zoals belgisch haardsteen, beton en eikenhout. De tegels kunnen koud gezet worden. Dit betekent dat er weinig ruimte tussen de tegels zit. De ondergrond moet vormvast zijn anders kunnen scheuren ontstaan die door de hele tegelwand heen gaan. Flexibele lijm en voeg kan dit wel opvangen. Te strak gezet geeft problemen in de badkamer of in de gang op een muur die slecht geïsoleerd is en onderhevig is aan flinke temperatuur wisselingen

Witjes kunnen met een afgeronde kant worden geleverd. Met spinnenkoppen in de 4 hoeken, lelies , cirkels afbeeldingen op 1 tegel, tableaus van 2 tegels, 3 tegels, 4 tegels, 6 tegels, 9 tegels of wandvullend . De basisprijs per tegel is vanaf 2,50 euro incl btw, handgeschilderd vanaf 10 euro.

portugees witje 14x14cm

Portugal heeft ‘telhas’ in de witjesmaat van 14x14cm in een off white kleur. De tegels worden met de hand gedecoreerd met blauwe en gele patronen.

marokkaanse zellige 10×10 cm

In Marokko worden zelliges ambachtelijk gekapt in de maat van 10×10 cm. Ook zie je bijzondere mozaiekvormen zoals klokhuisjes, schubben en moorse patronen en geometrische randen. De kleuren zijn genuanceerd en niet vlak. Het ambacht wordt vaak van vader op zoon overgedragen.

zuid franse Carreaux 11×11 cm

Zuid Frankrijk heeft de ‘carreaux’ een maat van 11×11 en prachtige heldere mediterrane kleuren met veel diepte in het glazuur.

engelse 152 x152 victorian tiles

De Engelsen zijn goed in machinale wandtegels van 152×152 (sinds de industriële revolutie) . Naast wittinten kun je ook kiezen voor groen, blauw en lichtgeel. De tegels worden nog ouderwets geglazuurd op een lopende band. De ‘halve’ zijn netjes geglazuurd aan de ronde bovenzijde en geschikt voor tegellambriseringen van 120-150 cm hoogte.

spaanse azulejos 10×10 cm en terra witjes 13×13

In de streek van de Spaanse sinaasappelboomgaarden vind je ook kleinschalige tegelindustrie. De tegels zijn semi handgemaakt, kleurig en niet strak van vorm, meestal 10×10 cm. Soms ook op bestelling ook 13×13. De witjes zijn minder strak en de nuances onderling zijn wat groter dan bij de friese witjes. Spanjaarden gebruiken zowel rode als witte klei. Spaanse witjes komen goed tot hun recht als u houdt van een mediterrane sfeer.

italiaanse 13×13 witjes en listello’s

Italië is smalle met Spanje 1 van de toptegellanden! De variatie in Italiaanse wandtegels is groot. Witjes van 13×13 worden machinaal gemaakt in lichte kleuren en gecombineerd met klassieke bovenranden (listello’s) in lichte kleuren. Voor de Nederlandse markt worden ook zwarte randen geleverd.