Geplaatst op

Varengroen is de kleur van de zomer jurk van de vrouw van Piet Zwart voor de Bruynzeel keukens

keuken eind jaren 30 vorige eeuw

Piet Zwart is vanaf eind jaren 30 machinale serieproductie gaan toepassen voor keukens. Rond 1900 had men nog een dienstbode die (in het souterrain) in de keuken werkte. In de jaren 30 nam de participatie van de vrouwen op de arbeidsmarkt toe. Het huishouden moest efficiënter en de keuken werd van meer gemakken voorzien.


varengroen is de kleur van de zomerjurk van de vrouw van Piet Zwart voor de Bruynzeel keukens

In 1918 heeft Piet Zwart zijn vrouw leren kennen. Bij de kleurkeuze van de productie van de keukens eind jaren 30 had hij de kleur van de varengroene jurk in gedachten uit die periode toen hij haar leerde kennen.

Nog steeds is de originele keuken in deze varengroene kleur terug te vinden op internet afbeeldingen. 15 jaar geleden werd vooral de vanille kleur veelvuldig verkocht en er was ook een ‘mistblauwe’ variant.

Ik heb gezocht naar een afbeelding  van een mooie varengroene jurk maar kwam vooral op jaren 50 pastels en bloemetjes

vintage kledingstijl jaren 20-80 | engelstalig.  De stijl van deze jaren 30 keukens is ook eind jaren 40 en in de jaren 50 veelvuldig toegepast.


vintage keuken Piet Zwart ontwerp Bruynzeel anno 2018

Anno 2018 biedt Bruynzeel het totaalpakket aan inclusief vaatwasser, koelkast, oven, kookplaat afzuigkap en een degelijk werkblad. (een granito-, natuurstenen of composiet aanrechtblad is duurder) Er wordt een totaalprijs gegeven voor de standaardopstelling inclusief inmeten, bezorgen en monteren.

De keuze voor een zwart wit tegeltjes spoelbak wordt niet aangemoedigd in het standaardverhaal maar de bak is zeker nog verkrijgbaar. Wand- en vloer tegels zijn niet inbegrepen in het pakket.

In dit stukje maak ik u tegelwijzer!


keukenwandtegels  anno 2018 in authentieke retro-stijl

Keukenshowrooms besteden vaak weinig of geen aandacht aan de tegels. U kunt voor 7,95 euro inclusief  verzendkosten een sampleset bestellen van  1 melkwitte tegel 152×152  en een zwarte vlakke strip van 15×25. Als alle maten van u keuken definitief zijn help ik graag met het uitrekenen van de benodigde hoeveelheden. Mail ‘piet zwart’ en uw adres en ik stuur een betaallink, u ontvangt binnen enkele dagen de samples door de brievenbus.

Eerste begroting kosten tegels : 3,5-4 tegels hoog  + 1 zwarte streep: 4×1,55+1×2,50= 8,70. Bij 1 meter aanrechtblad kost 1 strekkende meter tegelwand 87 euro. Enkele witte tegels extra onder de afzuigkap. En vergeet de zijvlakken van de aanrecht diepte van 60 cm niet.

Eventueel extra 1 of 2 rijtje tegels naar de vloer als de afwasmachine tegen een wand aan staat.

Kosten voor thuisbezorgen zijn op basis van het gewicht 30-50 euro. Meestal kan binnen 10 werkdagen na betaling worden geleverd.


melkwitte wandtegels en zwarte tegelstrip passend bij de Piet Zwart keuken

Voor een bedrag van ongeveer 250-300 euro kunt u de wand afwerken met tegels in een passende stijl. De melkwitte glanzende tegels van 152×152 met zwarte vlakke strip passen perfect bij de vanillekleurige, varengroene en blauwe Piet Zwart keuken. Echt wit wordt vooral in slagerijen en bij keukens van de woningbouwverenigingen toegepast.

Er is ook een lichtgele tegel van 152×152 leverbaar, de m2 prijs ligt 15-20 euro hoger. Het blauw van de wandtegels op de foto is niet meer leverbaar, wel is een mooie zachtgrijze kleur toegevoegd aan de vintage-collectie wandtegels, zelfde porijs als de melkwitte tegel.

In authentieke jaren 30 tegellambrisering zie je de vlakke zwarte strip en de halve tegels met afgeronde bovenzijde vaak terug. Het zwarte ‘dakje’ van Mosa ben ik nog niet tegengekomen op foto’s van originele tegelwanden.


grijze tegelvoeg voor een authentiek karakter via de tegelzetter

Kies je voeg met zorg en maak de voeg niet breder dan 1,5-2mm. Voor de wandtegels bij de Piet Zwart keuken adviseer ik manhattan-kleurige of grijze voeg. Wit is besmettelijk en minder geschikt voor een keuken waar intensief gekookt wordt. Bovendien vergeelt voeg vaak na verloop van tijd en daar heb je bij grijze voegen geen last van.

Voegen werden vroeger met grijs cement gemaakt. De huidige voegsoorten hebben een fijnere textuur en de voeg heeft een component wat er voor zorgt dat de voeg elastisch blijft. Hierdoor ontstaan geen scheuren in het tegelwerk en het maakt makkelijker schoon. Kwaliteitsvoegsel van Eurocol en Dijckerhof en Schoenox zijn standaard watervast en flexibel.

De tegelzetter neemt de voeg (en lijm) mee en stemt de voeg af op de ondergrond en de tegel.

U kijkt de komende jaren tegen de voeg aan dus overleg de kleurkeuze van de voeg voor aanvang van de klus.


vloertegels dambord 10×10 of granito tegels

prijzen 70-90 euro per m2, bij de granitotegels wordt de vloer duurder door een omranding met een zwarte granito band en  zwart wit marmeren blokjes. begroting:  netto oppervlakte x prijs x 1,2 dan heb je de ongeveer prijs inclusief snijverlies en kosten bezorgen. Gaat u de keuken helemaal vernieuwen bezuinig dan niet op 1-2 vierkante meter vloertegels. Tegel ook onder de kastjes en het fornuis, muizen knagen niet door tegels heen, maar wel door een houten vloer….

Als de tegelvloer netjes ligt kunt u eenvoudige schuifplintlades maken waar geen apparaten staan: een handige extra opbergplek voor voorraad sponjes+ vuilniszakken en bakblikken.