Een bad- of doucheafvoer kan enkele jaren na installatie verstopt raken. Het verstoppen van afvoeren is te voorkomen! De doorsnede van de afvoer naar de rioolbuis is nu standaard 50mm, vroeger 35mm.

Lees de tips en voorkom verstoppingsproblemen van de afvoer in de badkamer.

* Spoel 1x per maand een keteltje kokend water door de afvoer, hierdoor zorg je voor reiniging van de binnenkant van de afvoerpijp.

* De ouderwetse gootsteenontstopper mag in uw huishouden niet ontbreken. Door het vacuüm zuigen plopt het vuil los! De ontstopper kost een paar euro, een vakman voor laten rijden kost meer.

* Laat je haar niet groeien :-). Afvoeren zijn eerder verstopt als meerdere gezinsleden lang haar hebben.  Bij groot formaat tegels wordt vaak de easy-drain, de afvoergoot toegepast. Om het frame kunnen haarkluwens ontstaan, het is een onsmakelijk klusje als er een half schaap los gepeuterd moet worden om de verstopping op te heffen.  Dus regelmatig de drain uit het frame tillen en schoonspoelen!

* Gebruik geen Fifax of andere sterk bijtende producten; de etsende werking maakt de binnenzijde van de afvoer ruwer waardoor vuil eerder achterblijft.

* Ondeskundige installatie kan een slechte waterafvoer tot gevolg hebben. Bij de installatie moet op het riool beluchting aangebracht worden om vacuüm trekken te voorkomen. (Als een bad ‘klokt’ bij het leeglopen kan het betekenen dat de afvoer niet deskundig is geïnstalleerd…)

* een lepel baking soda en een scheut azijn samen lost vettigheid op. De twee bestanddelen gaan schuimen en weken het vuil los. Laat een kwartiertje inwerken en spoel na met kokend heet water.