Geplaatst op

tegels schrobben | luiwagen | portiektegels 1900-stoepje

Portiektegels-stoepje van meer dan 100 jaar oud | type tegel wordt nog nieuw gemaakt

Deze portiektegels zijn ondertussen 100-120 jaar oud.  Dit type tegel, dubbelhardgebakken (op een temperatuur van 1400-1500 graden) is door en door gekleurd is slijtvast en slipvast en kleurecht.

Leverbaar in de maten 15×15, 10×10, 10×5, 5×5, stroken van 15×2,5, mozaiek van 2×2 en 5×5 hexagonmozaiek van 2,5  en 5 en achkant 10×10 en 15×15 met inlage,  mozaiek in kruisvorm, isocele… en met traanplaatmotief.

oppervlakte stoepje-haardplateau

Als je portiek zoals hier op de foto een deur breed is heb je in totaal niet meer dan 0,5m2 nodig.

per doos of per tegel

3 werkdagen levertijd basiskleuren 10×10

Er zijn 2 fabrikanten die deze authentieke tegels fabriceren en leveren aan mozaiek.com. De maatvariatie en keurvariatie bij de franse leverancier is het grootst. de basiskleuren 10×10 worden in Nederland op voorraad gehouden, alle overige items moeten worden besteld per volle doos van 1 kleur (m2 per doos is weer per item anders)

5-10 werkdagen (na opdracht-betaling) tegels per stuk

Bij de engelse leverancier mogen alle tegeltjes per stuk worden besteld. Dit is vooral handig als je met driehoekjes en in meerdere kleuren wilt werken. Pas bij het tellen van de tegels in het 3d ontwerpje zag ik dat ik nog had moeten schuiven met de rode tegels.

netto 14 witte 15115 bestelen 16 netto 8 witte 15×7,5 bestellen 10, netto koffie-melk 11 stuks bestellen 12 en half formaat 4 stuks bestellen 5, netto steenrood 20 bestellen 25. bij een snelle rekensom kom ik op 150 euro met vracht 185 . Maar de halve tegels worden dan op het juiste formaat geleverd en hoeven niet door de tegelzetter worden gesneden.

Bij de franse leverancier: een doos rood 15×15 van 25 tegels, een doos wit van 25 tegels een doos koffie met melk-kleur 25 tegels, totaal 75 tegels/42=1,79m2 x 90 euro 160  euro + vracht 33 euro, afgerond 200 euro

(Een lang verhaal om een blog leuk te houden :-))

prijs vanaf 100 euro

Richtprijs: VANAF 100 euro incl kosten thuisbezorgen (50 stuks 10×10 wit en 50 stuks 10×10 zwart totaal 100 euro incl. bezorgen)

ontwerp met ruitjesvel of in excel

Ben je toe aan een nieuw stoepje (of haardplateau) dan kan ik je op weg  helpen zodat je na een kort telefonisch consult zelf een ontwerpje kan maken op ruitjespapier (of met een excelsheet met rijtjes en kolommen van gelijke breedte) en zelf je bestelling kunt samenstellen.

onderhoud van dubbelhardgebakken tegels

 

 

 

 

 

Ik krijg vaak vragen over het onderhoud van tegels. Stofzuig je de woonkamer, neem dan gang en toilet mee. Bij lichte tegelkleuren zie je eerder vuil. Dweil de tegels wekelijks met een schrobdweil van bijvoorbeeld leifheit. (als je niet hebt gestofzuigd blijf je haren tegen komen) De zachte vezels houden het vocht vast, de synthetische vezels zorgen dat het vuil wordt losgemaakt.

Impregeneren kan

Je kunt de dubbelhardgebakken tegels impregneren met sealguard 

Het impregneermiddel geeft geen kleurverdieping of vettige laag, je kunt het eenvoudig opbrengen met een schuimrollertje de voegen worden dan ook geimpregneerd.  Het impregneermiddel is niet goedkoop maar wel effectief: vet en vuil blijven minder snel hangen. Heb je nog impregneermiddel over gebruik dit dan in de badkamer, voorla voor het onderste gedeelte tot 150 cm hoog.

Bestel sealguard online (niet via mozaiek.com) of bij de plaatselijke bouwvakhandel.

Cementsluier

Zie je na het voegen en dweilen nog een grijze waas na het opdrogen, dan heeft het voegsel een sluiter achter gelaten.

Deze cementsluier verdwijnt niet met zeep. Voor een dubbelhardgebakken tegelvloer mag je cementsluierverwijderaar gebruiken waar een zuur bestanddeel in zit, voor cementtegels-patroontegels mag je alleen zuurvrije cementsluiterverwijderaar gebruiken (HG of Moeler chemie)

Luiwagen: schrobben mag

Zie je nog vervuiling na het dweilen op de lichte tegels? Ga de tegels dan te lijf met een luiwagen en maak een emmer met warm water en een scheut dikbleek en schrob de vloer stevig. In mijn winkeltijd heb ik gemerkt dat mensen niet meer weten wat een luiwagen is: dat is een schrobborstel en die is nog steeds te koop en zolang we nog Blokker-winkels hebben kun je daar terecht. Dus als je je vloer niet wil aaien dan heb je dit huishoudelijk gereedschap nodig!

Wees voorzichtig met dikbleek omdat het vlekken geeft op je kleding, het bijt uit. Ook als je pure dikbleek (chloor) op een vervuilde vloer spuit zul je zien dat het bleekmiddel zijn werk doet. Puur bleek gebruiken wordt afgeraden. Als de pure chloor een schone streep of druppels achterlaat op je vloer heb je het niet goed gedaan: dan heb je plaatselijke een schone vloer maar het ziet er akelig uit. Dus schrobben met chloorwater en daarna dweilen met schoon water.

De dubbelhardgebakken tegels zul je niet snel verpesten met chloor. Heb je cementtegels pas dan echt op met het gebruik van pure chloor, dit kan onherstelbare schade aanrichten! Schrobben met chloor moet je ook  niet wekelijks doen, de poriën van de vloer gaan dan helemaal openstaan en de vloer voelt ruw aan  en in een ruwe vloer blijft meer vuil hangen. Bij dweilen met sop met zeep laat de zeep iedere keer een klein zweempje zeep achter wat voor de verzegeling zorgt van de vloer.

Te veel zeep geeft zichtbare stappen na het dweilen, gebruik zeep gedoseerd volgens de gebruiksaanwijzingen. Dus niet de halve fles leegschudden maar het maatdopje gebruiken.

dubbelhardgebakken tegels<>patroontegels-cementegels

Dubbelhardgebakken tegels kunnen ook schoongemaakt worden met schoonmaakazijn, patroontegels-cementtegels  kunnen NIET tegen zuur; de cementtegels bestaat uit marmerpoeder en kleurstof die onder hoge druk geperst zijn. Het marmerbestanddeel is zuurgevoelig en gebruik van schoonmaakazijn geeft verkleuring.