Geplaatst op

pei 4 en r10 | geglazuurde tegels met cement tegel look

pei 4 en r10 | geglazuurde tegels met cement tegel look

Nooit zo in ‘de normen’ voor vloertegels verdiept, de pei norm geeft de slijtvastheid aan, de R norm de slipvastheid. Even voelen en nat testen werkt natuurlijk ook.

Bij de pei-norm gaat het om de weerstand tegen slijten dus niet om de hardheid van een gebakken tegel. In een testapparaat worden keramische tegels getest door met een schijf ronddraaiende bewegingen te maken op het oppervlak van een keramische tegel, men gebruikt stalen kogeltjes en aluminiumpoeder als slijtmiddel. Na een aantal omwentelingen wordt vastgesteld of er zichtbare schade is. Slijtgroep 5 is veel slijtvaster dan slijtgroep 1. Donkere glazuren zoals kobaltblauw en zwart zijn meestal minder slijtvast dan wit en ivoor.

Dubbelhardgebakken tegels (ongeglazuurd) hebben een hoge slijtvastheid EN slipvastheid, en als je 5×5 toepast zorgt de voeg voor extra slipweerstand. Een geglazuurde tegel van 10×10 of 20×20 in dambord is niet geschikt voor een gang, een dfbbelhardgebakken tegel echter wel.

Deze patroontegels van 14,7×14,7cm tegels zijn geschikt voor gangen en badkamers en de tegels hebben geen impregneerlaag nodig omdat ze geglazuurd zijn. Ook in een smal gangetje van 85 cm kan het patroon gebruikt worden. Eventueel leg je 5 tegels in het midden en 2 halve grijze tegels aan de zijkant, en een halve of hele tegel als plint.

Bij cementtegels is de maat vaak 20×20 . Dan is het patroon soms te groot om te herhalen, een binnenvlak van 40 breed en aan beide kanten een decorrand van20 cm maakt een gang smal.