Geplaatst op

OP EIEREN LOPEN | FAILLISSEMENT AANVRAGEN COLLEGA ONDERNEMER

OP EIEREN LOPEN | FAILISSEMENT AANVRAGEN COLLEGA ONDERNEMER

Van 2009 tot en met 2011 heb ik aan een vakkundig collega mozaïek doorgeleverd. Er ontstond een geschil met zijn klant en hij betaalde mijn rekeningen niet. De ondersteuning die ik van mijn leverancier had moeten krijgen om het geschil goed op te lossen bleef achterwege. Ondanks aanmanen en uitnodigingen om er samen uit te komen bleef de betaling achterwege. Uiteindelijk heb ik mijn ARAG rechtsbijstands- en incassoverzekering aangesproken. De betaling bleef achterwege. Voor zomer 2014 hebben we een rechtszaak aangespannen, eind augustus kwam de zaak voor de rechter. En in oktober 2014 viel de beslissing : de rechtszaak gewonnen! De tegenpartij gaf aan hoger beroep aan te willen tekenen, maar de drie maanden die daarvoor staan verstreken geruisloos.

Ondertussen loopt de rekening voor de tegenpartij op, de kosten voor de rechtszaak, de wettelijke zakelijke rente van meer dan 8% en nu de kosten voor de deurwaarder; het totale bedrag is al zo’n 70-80% hoger geworden door de betaling te traineren.

En wat een beerput trek je dan open, de waarde van het bedrijfspand is minder dan de helft van de aankoopwaarde. Executeren brengt niets op omdat de bank eerste schuldeisers is. Daarnaast is een zakelijk krediet verstrekt waarvan ik me afvraag of de bank de verwachting  had dat iedereen de badkamer komende jaren met goudmozaiek zou willen behangen (ik kan uit ervaring vertellen dat het tegendeel waar is).

Nu zijn we dus weer een stap verder en het aanvragen van het faillissement van de tegenpartij lijkt nu de enige manier om nog iets terug te kunnen krijgen. Daar word ik niet blij van. Maar 1 positief punt: een collega-concurrent mozaiekverkoper  minder geeft Mozaiek.com groeikansen…