Geplaatst op

MozaieK “speciaal in tegels ” #portiektegels

Mozaiek “speciaal in tegels” 25 jaar terug op 10 augustus 1995 heb ik mijn bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Utrecht. Op weg naar mijn kantoorbaan zag ik het pandje in de Herenstraat te huur. Ik raakte eind augustus zwanger van Inge en begon met de opbouw van de zaak. 25 jaar later ben ik terug bij de werktitel: MozaieK speciaal in tegels! en we hebben een volwassen dochter van 24 waar we graag mee optrekken.

tegelportieken: woningen van 1890-tot 1940 hebben soms een portiekje, een ‘inpandige nis’ bij de voordeur. Je kunt de entree een persoonlijk tintje geven met een tegellambrisering. Een tegellambrisering is krasbestendig en afneembaar met een sopje, de tegellambrisering vergt vrijwel geen onderhoud.

Ik maak graag een tegelvoorstel voor de aanschaf van nieuwe tegels voor het portiek: aan de hand van foto’s en de maten die je doorgeeft zal ik met je heen en weer appen tot we de keuze vast kunnen leggen en tot de bestelling over gaan.

ik heb geen oude bouwmaterialenhandelen en ik lever ook geen oude tegels.

Het portiekje: de eerste indruk maak je maar 1 x: Ik help je graag verder met de tegels. App foto’s naar 0653744430 van de huidige situatie en geef ook de maten door. Ik wil kijken wat bij jou past, wat bij het huis en bij de straat past. De kleurkeuze mag spannender zijn dan in huis: er gebeurt niet zo veel in het portiek, er liggen geen sporttassen, schoenen, fietsjes enz. Het is een ‘verkeersruimte’ en geen verblijfsruimte. Als het kan worden samples tegen betaling verstuurd.

Als je tegels gaat toepassen is het fijn dat het lijkt of de tegels al jaren op de muur zitten. Je moet niet van veraf zien in welke tijd de nieuwe tegels aangebracht zijn (visgraat handvormtegels anno 2020 zijn tof in de badkamer, maar niet bij de voordeur). Nieuwe tegels kunnen authentiek ogen maar het ‘authentieke karakter’ wordt sterker als je ook let op de kleur en dikte van de voeg.

de klassieke tegellambrisering: bestaat uit onderaan een donkere tegel, dan tot heup of schouderhoogte gekleurde tegels, een donker strip, een gekleurde tegel en een donkere strips om mee af te sluiten. Kies je voor onderhoudsgemak dan kan het wandje ook nog tot de bovenkant betegeld met een lichte tegel. Verticaal kun je 1 of meerdere accenten laten aanbrengen.

hou rekening met levertijd De kleurkeuzes en de maten zijn bepalend voor de tegelkeuze. Wil je een bijzonder kleur dan kan er 4 weken levertijd zijn. 4 weken lijkt lang, maar op je hele leven maakt het wachten niet veel uit. Ga niet voor ‘saai’ vanwege de levertijd: zorg dat je plezier beleefd aan de tegelmetamorfose, tijdens de voorbereiding en daarna dagelijks!

tegels per stuk de tegellambrisering van het portiek bestaat vaak uit 6 of meer verschillende tegels. Ik weet bij welke leverancier we tegels per stuk kunnen bestellen of in kleinere doosjes. 1 klein oranje accent kan uit 1 tegel van 15×15 gesneden worden, die wordt dan apart per post verstuurd zodat je niet een volle doos tegels van 1 vierkante meter hoeft aan te schaffen.

Richtprijs 25-50 euro voor de tegellambriserings-module Ga er van uit dat een lambrisering van 15 cm breed en 135 hoog 25 euro kost dan kun je zelf al een begroting maken (bij 2 muurtjes van 75 cm netto heb je 2x5modules nodig =10-11 modules bestellen). Meer randjes, bijzondere kleuren, jugendstiltegels en details kunnen de prijs verhogen. Verzendkosten verhogen de kosten maar zijn meestal onvermijdelijk. Mijn eerst insteek is 1 shop, 1 stop, dat beperkt de vrachtkosten, maar als het eindresultaat mooier word me 2x vrachtkosten is het even niet anders (ik verdien niet op vrachtkosten)

Instagram gebruik ik onder de naam @hexagonlove om met de veren van anderen te pronken! ik verzamel foto’s met #portiektegels van voor en na 1900 en doorspek dit met eigen beeldmateriaal. Aan de hand van de voorbeelden kun je aangeven wat je mooi zou vinden (maak een pinterestmapje) en dan maken we de vertaling naar jouw portiek met tegels van een of meerdere van mijn leveranciers.

Als je het al helemaal zelf weet mag je opgeven hoeveel dozen tegels je wilt 🙂 Een ruitjesvel en kleurpotloden helpen om een beeld op te bouwen. Voor 3d animaties maak ik gebruik van een geavanceerd cad-gebaseerd badkamerontwerp programma. Soms plak en knip ik simpel in Excel zoals het plaatje bij dit blogje met oker zwart en rood. Ik streef in mijn schetsen niet naar perfectie maar laat zien hoe symmetrie werkt. Soms moeten tegels gesneden worden en ik geef aan waar een accent aangebracht kan worden en wat kleuren doen. In het echt kan het dan alleen maar mooier worden.

kosten tegeltherapie-advies voor uw portiek ik laat vooraf weten wat de kosten van dit specifieke advies zijn, het start bij 150 euro incl.btw, als het tegelbedrag boven de 500 euro komt krijg je 50 euro retour.

portiekstoepje betegeld met zwart wit dubbelhardgebakken tegels van 10×10 geblokt en een zwart uitvulrandje is een goed basisrecept. Soms komt het beter uit met een tegel van 7×7 cm of past okergeel en steenrood beter bij de glas in loodramen. Daar komen we whatsappend en telefonerend achter, dit hoort bij de tegeltherapie. Ik luister en bevraag, je blijft zelf de beslisser!

aan de slag met potlood en papier: print dit ruitjesvel