Geplaatst op

mozaiek.com 25 jaar: zullen we samen een tegelfeestje bouwen?!

feestje 25 jaar moniquemoziek

tegelstory van monique van waes (1964):

Hoe het begon in 1995 in de  Utrechtse binnenstad met mooie tegels en hoe het nu werkt in 2020 online en op locatie.  25 Jaar tegelliefde, vakkennis en ervaring.

founded 10-8-1995 herenstraat 15 utrecht

Ik schrijf begin 1995 mijn eerste businessplan. In de zomer van 1995 zie ik op weg naar mijn werk (als stafmedewerker financien bij een non profit instelling) in de binnenstad ruimte te huur op de Herenstraat. De knoop is snel doorgehakt, met behulp van mijn zwagers diepen we de kelder uit, laat stuken en tegelen en ik begin parttime met de verkoop van tegels.

jonge ondernemer en moeder

Binnen een jaar na de start van mijn onderneming heb ik mijn ontslag ingediend en wordt Inge geboren, Jaap switcht van baan en gaat in Amsterdam werken. Dit is een heerlijke energieke periode die start met plannen en verbouwen en daarna inrichten van de winkel. In het begin staat het kampeerbedje voor Inge achterin en Jaap  fietst op zaterdag een keer extra heen en weer.

winkelpandje in binnenstad gekocht

Na een jaar krijgen we het aanbod om de winkel in verhuurde staat te kopen van het schildersbedrijf uit Houten.  De huursom van de bovenwoning van de bewoners is net genoeg om de electra-rekening te betalen. Dankzij de connecties van Anton de huisschilder komt de hypotheek vlot rond.

helpende handen: personeel aangenomen

Caroline komt in loondienst en later Carin en Heleen. Het is leuk om met verschillende mensen te werken, er is weinig verzuim en de vakanties  en weekenddiensten zijn onderling goed geregeld.  We vieren het 5 jarig bestaan van mozaiek met een tripje naar tegelstad Porto.

renoveren eigen huis op een steenworp afstand van de winkel.

Ondertussen kopen we een ontmantelde drukkerij en we renoveren ons huis in de binnenstad, we verbouwen groots en gaan net niet failliet 🙂  We wonen tijdens de renovatie  drie maanden in de binnentuin in een geïmproviseerd zomerhuisje met de wasmachine en de Gardena-douche in de tuin.

Het team en de winkeltijden worden uitgebreid. Inge kan dichtbij naar de oppas, de crèche en daarna naar school. 

Ik blijf rekenen op de achtergrond, aan tekenen kom ik niet toe.  

nu zonder personeel verder, klanten komen op afspraak

Dan gaat het licht even uit… Het team draait een korte poos zelfstandig en ik krabbel er weer boven op. Ik besluit om zonder personeel verder te gaan. Een lastige beslissing, Carin blijft trouw doorwerken tot het laatst.  

Ik begin met het werken op afspraak en heb weer direct klantcontact, alles loopt weer op rolletjes. Mijn klantenkring breidt zich verder uit tot buiten de provinciegrenzen.

more workspace bij het Wilhelminapark 

Begin 2008 verhuis ik de showroom naar de Jan van Scorelstraat 61 achter het Wilhelminapark (de smartphone deed zijn intrede). Meer licht en ruimte werkt goed, de omzet stijgt.  Iedere nieuwbouwwoning zorgt voor een verhuisbeweging en verbouwingen en de omzet volgt.

Eind 2008 stagneert de omzet door de bankencrisis, de woningmarkt gaat op slot. Klanten worden voorzichtiger en kiezen voor producten met lagere prijzen of korting. In 2010 trekt de omzet aan. In 2011, een jaar voor afloop van het huurcontract besluit ik verder te gaan, het huurcontract is verlengd tot zomer 2017. 

vaste lasten <> inkomen: hoe overleef ik de crisis: met wijn!

Mijn bereik groeit en ik krijg door mijn tegelblog op mijn website en mijn Pinterestaccount klanten uit heel Nederland over de vloer. Ik ondersteun de verkoop met 3d tekeningen en beeldmateriaal van projecten van mijn klanten.  

In 2013 moet ik in gesprek met de verhuurder en vraag, onderbouwd met onderliggende cijfers (negatief inkomen) en gesteund door de branchevereniging Wonen, om beëindiging van de huur.  Contract is contract wordt gezegd (huurperiode tot zomer 2017) en direct daarna wordt de huurindexering doorgerekend.  Dit is een absoluut dieptepunt in mijn ondernemersbestaan (en dit is niet lief maar ik wens mijn oude huurbaas toe dat ie rijk sterft)

Om mijn hachje te redden ga ik de ruimte delen met Maddalena Wines: dit drukt de kosten en Marianne en ik hebben samen een leuke tijd. Deze periode is feestelijk ingewijd met veel bubbels en een amusante speech van buurman Maarten van Rossum.

afscheid van de fysieke winkel in Utrecht begin 2017

Financieel is het niet aantrekkelijk om verder te gaan op de locatie Van Scorelstraat. Dan komt het einde van mijn winkeltijdperk in zicht, het is moeilijk maar noodzakelijk om afscheid te nemen van de fijne werkruimte. Als klanten komen kijken en niet kopen werk je alleen voor de huur…

Begin 2017 sluiten Marianne en ik de winkeldeuren; op weg naar de volgende fase.

verhuizen naar Amsterdam zomer 2017

Zomer 2017 verhuizen Jaap en ik naar Amsterdam, Jaap werkt nog steeds op de Vrije Universiteit en Inge woont ondertussen zelfstandig. Jaap en ik genieten van het wonen in de nieuwe stad.

Vanaf het moment dat ik op afspraak ga werken op de Herenstraat blijven klanten komen. En ook na het sluiten van de winkel wordt mozaiek.com online weer gevonden.

Sinds begin 2020 wonen we in fijn en rustig appartement met veel licht, in het centrum van Amsterdam. Met uitzicht op de Oude Houthaven, een terras direct aan het water, een ruime berging, en er is genoeg plek om thuis te kunnen werken. Op 15 minuten lopen vanaf het Centraal Station, of 5 minuten op de fiets , de trein is mijn auto 🙂

mozaiek 2020 : mozaiek.com 4.0

tegelconsultant

Ik ga nu door het leven als tegelconsultant, als je ICTconsultant kunt zijn waarom zou je dan geen tegelconsultant kunnen zijn?! Mijn ideeën zijn concreet en bruikbaar en geen gebakken lucht (gebakken lucht kunt u trouwens wel bestellen op de website). En nee ik ben niet de tegelconsulente, dat doet me te veel aan verkoopfeestjes met cosmetica denken. 

eigen productie van keramiek tegeltoiletrolhouder en tegelzeepbakje | ook voor projecten De keramiek tegeltoiletrolhouder en het tegelzeepbakje heb ik in 2018 naar jaren 30 model laten produceren. Deze twee elementen matchen perfect bij de tegellambriseringen badkamerontwerpen en mozaïekvloeren in de jaren 30 stijl. Ze zijn in de webshop van mozaiek.com te bestellen in zwart en off white en worden in Nederland en België geleverd. Voor grote projecten kan op aanvraag in eigen kleur worden geglazuurd.

focus op tegels voor herenhuizen en jaren 30 woningen Mijn focus ligt op de verkoop van tegels voor herenhuizen en jaren 30 woningen,  3d ontwerp en advies op locatie. Mijn werk is een mengvorm van ontwerp, handel en advies, en 25 jaar vakervaring deel ik graag met u.

Teken-en rekenwerk voor gang, toilet en badkamer kan tegen betaling worden uitgevoerd.

korte online lijntjes met de klant via mail en whatsapp en telefoon

Heeft u een aansprekend voorbeeld gevonden voor uw tegelproject en heeft u ongeveer voor ogen wat de kosten zullen zijn dan kan binnen 1-6 weken worden geleverd. Samen lopen we puntsgewijs dit stappenplan door, dat voorkomt veel verbouwingsstress!

stel jezelf even voor met naam adres en 06

 1. budget en planning vaststellen
 2. keuze vloertegel
 3. keuze tegelmodule voor de wand
 4. wat zijn je inspiratiebronnen en smaak
 5. plattegrond met maten mailen of appen
 6. foto’s van de huidige situatie sturen
 7. samples bestellen en begroting mailen
 8. eventuele aanpassing van de de begroting
 9. digitale goedkeuring begroting
 10. bestelling
 11. factuur met ideal link wordt gemaild
 12. na betaling volgt verzending (of ophalen in overleg)

U mag aan de hand van voorbeelden zelf aan de slag met ruitjespapier en de bestelling doorgeven, en als u vragen heeft help ik u graag.

Als u onvoldoende beeld heeft kan een 3d ontwerp een beter inzicht verschaffen, per situatie kijken we wat de kosten hiervoor zijn.

inspiratie badkamerbrainstormsessie

Gedurende de badkamerbrainstormsessie onderzoek ik wat u graag wilt zien en waar de on-mogelijkheden zitten. Ik ben uitmuntend in dit creatieve proces, heb een goed gevoel voor kleuren, sfeer en materialen. Ik luister, registreer, sla op, fantaseer en vertaal naar de praktijk.

Als we een match vinden met bijvoorbeeld glas in lood ramen en kleurgebruik en sfeer elders in de woning voegt het ontwerp zich naar uw huis. Het resultaat is  geslaagd  als het lijkt of het tegelwerk 100 jaar later nog in perfecte staat is, terwijl het net nieuw aangebracht is! 

Vooraf laat ik weten wat de kosten zijn voor advies op locatie en reiskosten of we communiceren via mail, whatsapp en telefoon. Ik deel mijn ideeën graag met u en geef bruikbare adviezen en aankooptips voor aanschaf van sanitair en verlichting.

Met mijn tegelmodule kunnen klanten vooraf inzicht krijgen in de prijs van de tegellambrisering voor de wand (zowel voor de badkamer als toilet en gang) en ik check of voldoende besteld wordt.

vertaling van uw wensen naar een 3d badkamerontwerp

Het eerste badkamerontwerp is schetsmatig. Vooraf geef ik aan wat het kostenniveau voor de tegelvloer en de tegelmodules zal zijn. Het is niet werkbaar om een mooi ontwerp te leveren en daarna een budget opgelegd te krijgen. Ontwerp + levering van de tegels zijn mijn uitgangspunt. Als u de tegels zelf gaat inkopen moet dit vooraf duidelijk aangeven en dan baseer ik mijn ontwerp-en advieskosten hier op.

wijzigingen doorvoeren en het badkamerontwerp definitief maken en de begroting opstellen

Een uitgewerkte begroting is de vervolgstap na akkoord op het ontwerp. Tekenen en detailleren kost tijd, rekenen ook, daarom koppel ik het ontwerp bij voorkeur niet los van de levering.

geen bouwbegeleiding

U krijgt met een 3 d ontwerp vooraf beter inzicht in het eindresultaat. De tegelzetter gebruikt het ontwerp als leidraad voor een mooie symmetrie. In mijn ontwerpen besteed ik veel aandacht aan de belijning, vlakverdeling en kleur- en materiaal gebruik.

Goede vaklui met het juiste gereedschap zijn goud waard. Vraag om foto’s van gerealiseerd werk en kijk of het persoonlijk klikt. Het 3d ontwerp kan duidelijkheid verschaffen in de communicatie.

Tegelvragen van vaklui die voor u aan het werk zij kan ik telefonisch beantwoorden maar voor bouwbegeleiding op de werkvloer moet u vertrouwen op de deskundigheid van de bouwbegeleider en aannemer.

Ook voor nieuwe woningen kan ik een creatief ontwerp maken, mijn rugzak is rijk gevuld met tegel- en sanitairkennis.

Ontwerpen worden gemaakt  in overleg met en voor u. De  beelden worden digitaal met u gedeeld via mijn Youtube-kanaal en mail en whatsapp.

Quality is remembered long after the price is forgotten

Sikvakanties zijn snel vergeten, autorijden slurpt geld, maar de tegels zijn het toetje van de verbouwing! Laat de post voor tegels niet de sluitpost worden in uw begroting.

Tegels gaan lang mee dus kies voor mooie tegels van mozaiek.com dan is het elke dag feest.

tot slot: onmisbaar voor mijn zakelijk succes: de support van Jaap en Inge

Jaap en Inge bedankt voor jullie support, de hoopjes liefde en het fijne gezelschap! Ik doe mijn werk met veel plezier Zonder jullie zou het leven saai zijn en had mozaiek.com geen story 🙂