Geplaatst op

aanmanen en bankafschriften raadplegen | leve de ING

Aanmaningen versturen is niet mijn hobby  maar het hoort er bij. Bestellingen worden opgehaald of thuisbezorgd en betalingen verlopen via de bank. In verhuizingstijden wordt de aan-betaling wel eens vergeten en dan wordt het een nabetaling. Een van mijn klanten kreeg in de zomer van 2014 twee leveringen en is nu heel verbaasd dat er nog een rekening openstaat.  Eerste herinnering in april, sms er achter aan waar in staat : ik heb een mail gestuurd naar  xxx@xxx.nl kijk er aub meteen even naar. Een week tot 2 weken later een AANMANING en wederom een sms. En nu zitten we in de laatste ronde. LAATSTE aanmaning.

Verbouwingstijden zijn druk en er kan makkelijk een betaling vergeten worden. Bij de ING kan ik nu zakelijk online terug tot en met 2007!  Leve de ING Ik zoek dan op naam, naam partner, factuurnummer, factuurbedrag met vracht, factuurbedrag zonder vracht, 15% aanbetaling. Ik kan sorteren op grootte van het bedrag. Helaas is het niet bij alle banken even goed geregeld; sommige banken geven slechts 1,5 jaar online inzicht in de rekening. En consumenten  vergeten om de afschriften te downloaden… En dat geeft een hoop gedoe, helaas. Doorbijten dus voor mij en de lijntjes strak houden.

Ik heb geen pinapparaat (simpele bezuiniging van 50 euro incl btw per maand) en de zeldzame keer dat ik contant geld krijg geef ik een getekend betalingsbewijs af.  Sinds de inschrijving bij de Kamer van Koophandel van Mozaiek  (10 augustus 1995) heb ik een ING rekening.  Daar ben ik nu heel blij mee, het betalingsverkeer van mijn inkopen loopt soepel: de betalingen worden automatisch gematcht in Cashweb en de boekhouding is bij! Leve de ING Eind 2013 heb ik de financiële ondersteuning wegbezuinigd. Helaas met als gevolg dat ik veel te lang krediet heb verstrekt. Vroeger kon je nog aandragen dat je klant in de tussentijd mooi het rente-genot had, maar met rentevergoedingen van minder dan een procent (0,03%- 0,08% momenteel) maakt dit het verschil niet meer.

Een klein overzichtje van de wettelijke  rente voor consumenten van de afgelopen jaren:

01-01-2015    2 %
01-01-2007    6 %
01-01-2001    8 %
01-01-1994    9 %
01-07-1993    10 %
01-01-1992    12 %

Ik heb een incasso-verzekering bij de ARAG en wat na een maand niet binnen is kan door naar de verzekering. Mailwisseling is eenvoudig op te slaan als pdf en van een sms kun je een foto screenshot maken. De vordering kan digitaal worden aangemeld en de pdf-jes kunnen makkelijk worden bijgevoegd. De in- en buitenrechtelijke kosten komen bovenop de vordering en de wettelijke consumenten-rente kan worden doorgerekend.

Ik laat de bedragen van de afgelopen jaren niet liggen, ik ben uit het dal geklommen van verlies naar nul naar zakgeld naar minimumloon.  Ik kreeg geen huurcompensatie (wel verhoging via de huurindexering) en word aan mijn huurcontract gehouden. Slikken of stikken.

Op de balans eind 2013 stond nog een vordering van Mozaiekonline, de rechtszaak die ik samen met de ARAG heb aangespannen heb ik gewonnen. Het was fijn om in het gelijk gesteld te worden maar naar het geld van mozaiek on line – Milovito kan ik fluiten: een faillissement was een goedkope doorstart (de belastingbetaler betaald). De wettelijke rente voor zakelijke klanten is meer dan 8%, maar in dit geval dus 0%. In de jaren dat het allemaal al zo moeilijk ging kwam dit aan als een nekslag. Maar bij de belastingaangifte 2014 is deze dus definitief afgeboekt.