Geplaatst op

inpandig tegelterras javakade amsterdam

inpandig tegelterras javakade amsterdam

Na de aankoop door mijn  klant van het appartement op de Javakade bleek dat de houten vlonders op het inpandige terras vervuild waren en dusdanig verrot dat vervanging noodzakelijk is. De vervuiling veroorzaakte waterschade. Het onderhoud van het appartementsgebouw is in eigen beheer van 16 eigenaren die samen een “VVE” vormen. Wandafwerking en materiaalkeuzes moeten in onderling overleg worden afgestemd. En als er geen externe beheerder is verzanden onderhoudsplannen al gauw, kleuren aanpassen van wanden kan  niet snel…

Als je over de terrrasbodem als eigenaar zelf mag beslissen kan het wel snel! Afwerken met betonverf is goedkoop, er moeten drie lagen betonverf aangebracht worden. Rubberen stoeldoppen kunnen hinderlijke afdrukken veroorzaken!

Een Ditra ontkoppellingsmat kan een oplossing bieden als de tegels niet direct op de bodem aangebracht mogen worden. Deze matten worden ook gebruikt voor tegelvloeren in bedrijfsgebouwen die na afloop van een huurperiode weer casco opgeleverd moet worden.

Een afwerking met tegels is duurder dan betonverf en hout maar gaat langer mee. Een aantal keuzes:

Granito tegels:

Hier zie je geen stof en vuil op, mooi in combinatie met een houten tafel en groene en bloeiende beplanting. ‘t Is een mooie leefvloer met een rustige uitstraling. Combineert met moderne meubels maar ook met antiek en curiosa.  Er is ook nog een granito versie met zwart-grijs en iets grotere steentjes verkrijgbaar. De zwart-grijze uitvoering combineert goed met felle kleuren voor de inrichting.

detail van  een granito tegel

 detail  van een zwarte-grijze  variant

Patroontegels:

Vrolijk, voor een mediteraan gevoel op het terras! De tegels moeten 1 tot 2x  per jaar geïmpregneerd worden om groene algengroei in de poriën te voorkomen. Voor een groot oppervlakte kan dit met een verfroller op een stok waarmee je de vloer snel kunt impregneren. Wel moeten dan de plantjes en stoelen-tafel naar binnen of de spullen moeten eerst aan een kant gezet worden en na de helft geïmpregneerd te hebben zullen de spullen naar de andere kant gezet moeten worden.

14×14 (dus niet 20×20) cementtegel

Houtkeramiektegels:

De uitstraling van hout geeft een heerlijk stoer strand-zee karakter. Een tafel met  gekleurde Fermobstoelen maakt  het helemaal af. Ieder plant-pot komt mooi uit op deze ondergrond. Het houtkeramiek gaat nooit rotten en er kan geen vuil tussen of onder de keramiekplanken komen want de kieren worden gevoegd (met bijvoorbeeld de buxy-kleurige watervaste en flexibele voeg van eurocol).

Winckelmanstegels

Verkrijgbaar in het vierkant, rechthoekig, diamantvorm, hexagon, achtkanten, kruisjes… in alle soorten en maten van 1,2×1,2 cm tot 20×20 cm. Via de link “rijksmuseum’ kun je alle kleuren bekijken.

 

 

geometrisch patroon

Rijksmuseum kleuren rijks sikkens | dubbelhardgebakken tegels

 

Afwaterend betegeld terras om vorstschade te voorkomen

Niet alle tegels zijn geschikt om buiten te verwerken. Voor alle tegels geldt dat afwaterend moet worden betegeld, anders kan  door stilstaand water tijdens een vorstperiodes schade ontstaan aan de tegels of de ondergrond. Het gootje naast het terras moet ook goed blijven afwateren! Van december tot en met april kan het uitvoerend werk buiten vertragen door te lage temperaturen en te natte omstandigheden.

Cementtegels zijn ook in eigen kleurstellingen te krijgen. Nu bestellen is genieten in het voorjaar van 2018!

Cementtegels in eigen kleur  hebben een levertijd van 16 weken na opdracht en betaling. Hier zie je hetzelfde patroon 4x verschillend ingevuld.

De tegels worden handgemaakt in Vietnam en moeten daarna met een zeecontainer hierheen komen. Nu beslissen is in het voorjaar genieten.

De kosten vermeld op de foto’s zijn indicatief en exclusief kosten voor het tegelzetten.

Groot formaat tegels van 60×60 van de juiste dikte kunnen met speciale verstelbare tegeldragers zonder verlijmen worden gelegd, later meer hierover!