Geplaatst op

grootmoeders gootsteentegeltjes geel spikkel wit in onze webshop

Een uitstortgootsteen in een granito aanrechtblad werd in de jaren 30 meestal gemaakt met zwart wit dambord tegeltjes. In de naoorlogse jaren is hier op voortgeborduurd en je ziet dan vaak geel gespikkelde tegeltjes met wit of grijspikkel met wit geblokt gootstenen in de keuken. Bezoek de museumwoning in Amsterdam West en ga bijna 70 jaar terug in de tijd!

Keurmerk Goed Wonen

In de Westelijke Tuinstad Slotermeer in Amsterdam kun je een bezoek brengen aan de museumwoning aan de Freek Oxstraat. De wijk is gebouwd begin jaren 50. Je kunt de woning met een gids bezoeken op donderdag tot en met zondag door je op te geven bij het Van Eesteren Museum De inrichting, kleurstelling en materialen zijn gebaseerd op de principes van het Keurmerk Goed Wonen.

Woonruimte was schaars na de 2e werereldoorlog en de beweging Goed Wonen propageerde lichte en efficiënte interieurs voor de moderne huisvrouw. (Ging je trouwen dan moest je stoppen met werken…) Meubelfabrikanten zoals Pastoe, Gispen en Auping werkten samen met de Bijenkorf en schreven via tijdschriften en lezingen voor hoe men diende te wonen.

Ikea grijpt ook terug op de principes uit deze periode . Ook nu willen mensen de inrichting licht en luchtig te houden. De keuken in de museumwoning heeft een betegelde gootsteen met gele spikkel en witte tegels. Het slangetje aan de kraan boven de gootsteen (en geiser) kwam je in iedere woning tegen: verspilling (van water) was uit den boze. Praktisch om de hoekjes van de tegelbak goed schoon te kunnen spoelen. Het is de voorloper van de huidige keukenmengkraan met een draaibare uitloop.

gootsteen tegeltjes 5×5 spikkel geel en wit dambord

naast zwart wit tegeltjes zijn nu ook doosjes geelspikkel wit uit voorraad leverbaar via de webshop.

we beginnen voorzichtig met een klein voorraadje en breiden komende maand nog uit naar grijsspikkel wit, die zijn al besteld!

op verzoek kan ook ook een mix van zwart met spikkeltegeltjes worden gemaakt. Overige kleuren of meer dan 4 doosjes van 30 stuks zullen wat langere levertijd hebben.