Geplaatst op

detail tegellambrisering villa jongerius utrecht

detail tegellambrisering villa jongerius utrecht

We hebben in december 2017 een heerlijk prive-kerstdiner gehad met de dames van Dresscode030 bij Villa Jongerius Utrecht. We zijn dankbaar dat Govi Oskam nog bij deze gelegenheid aanwezig was. Govi is na de kerst overleden na een ziekte-strijd van 2 jaar.  Govi blijft in onze herinnering als een vrouw met passie voor verloskunde, veel humor en een prachtige lach. We zullen haar ontzettend missen en wensen Jan en kinderen en kleinkinderen veel sterkte.

De plaatjes van Villa Jongerius op internet zijn vooral van het aanzicht van het gebouw, en dat is is jammer want de tegels zijn heel specifiek voor de bouwperiode van de Villa. Geen vakfoto’s dus, maar wel leuke snapshots die weer ter inspiratie kunnen dienen voor degenen die in jaren 30 stijl willen renoveren of restaureren.

Nieuwe tegels met deze ouderwetse glazuurstructuur kunnen op bestelling worden gemaakt. Als de kleur al ontwikkeld is moet je al gauw denken aan 250-400euro per m2. Moet de kleur dmv testen en bakproeven ontwikkeld worden dan zijn de lab-kosten minimaal 500 euro. Het proces vraagt veel tijd, haastklussen worden niet aangenomen.

De glazuren van de nu nog nieuw gemaakt marokkaanse tegels komen wel in de buurt, maar die hebben scherpe gekapte randen en als de tegels gezet zijn krijgt het tegelvlak een ander karakter. Een van mijn engelse leveranciers levert  het formaat 15,2×7,6cm in verschillende effen kleuren groen en blauw en ook de traditionele engelse kleuren zoals  royal blue, victorian green en bordeaux-rood.

dutch touch: zwarte bovenranden en grijze voegen!

Kies voor een evenwichtige vlakverdeling. Profielstrips van 1,2 of 1,5 cm zijn geschikt voor verticale accenten. Vlakke strips hebben een standaard afmeting  van 2,5×15,2. De ‘streepjes’ moeten niet te breed zijn. Kleurtjes moeten niet in elkaar overvloeien en een fel rood of oranje accent geeft pit.  De ‘puzzeltjes’ pas ik subtiel toe, less is more.  1 Ornament per wc wand is voldoende. Een extra accent in de plint is fraai en als de tegels met een kleine voeg worden gezet en grijs gevoegd lijkt het of de tegels 90 jaar geleden zijn gezet.

Bij  de bestaand tegelwerken vraag ik me altijd af of de tegelzetter zijn fantasie de vrije loop liet of was de architect de voorschrijver of was het eigen inbreng  van de klant? Bij Villa Jongerius zal de architect zeker de detaillering bedacht hebben. Maar bijna een eeuw later vervagen de verhalen, het gebouw blijft.

antieke tegels en nieuw zwarte randen combineren

Antieke tegels in het formaat 15,2×15,2 zijn in beperkte oplages verkrijgbaar vanaf 3,75 per stuk ex btw, ongeveer 195 incl btw per m2. We versturen een sample per post voor de prijs per tegel + 5 euro (brievenbuspakje) of 8 euro (pakket) voor administratie, verpakkings- en verzendkosten.  Wij sturen u een IDEAL betaallink, na ontvangst van uw betaling en uw naam adres en 06 versturen we de samples binnen enkele werkdagen via Postnl.

in verband gezet met ‘halve’ tegels

Bij Villa Jongerius zijn de tegels 2×2 verticaal en horizontaal ‘in verband’ geplaatst. Met deze nieuwe tegels kunt u dit verband ook maken.  De tegels 152x75x7mm zijn verpakt per doos van 66 stuks (86 stuks per m2), prijs per doos van 0.77m2  januari 2018 107 euro incl. btw. Meestal binnen  5-10 werkdagen na opdracht leverbaar. vrachtkosten worden doorbrekend.