Geplaatst op

dambord vloer in de gang met zwarte rand

gang 90-140 cm breed

In Nederland is de gang vaak 90 cm breed. Gangen in herenhuizen zijn ook wel 120 of 140 cm breed. Het tochtportaal is soms even breed als de gang, maar het kan ook dubbel zo breed zijn als er een trap is naar de bovenverdieping. Dan is het eerste gedeelte 140-200 cm breed.

houten ondervloer en tegels

Ook op een houten ondervloer kunnen tegels worden verwerkt. Bij veel beweging in de ondervloer wordt een laag multiplex op de vloer geschroefd, soms zijn 2 lagen van 8mm nodig om de vloer te stabiliseren. Bij 2 lagen worden de platen dakpansgewijs geschroefd om te voorkomen dat de naden opwippen bij de scheiding tussen de 2 platen. Een vloer met zwaluwstaartplaten, beton en zand-cement is al gauw 8cm hoog, maar meestal is dit niet noodzakelijk voor de gang.

flexibele lijm en flexibele voeg

De lijm en voeg moet altijd aangepast worden aan de ondergrond en de tegels. Gebruik van watervaste flexibele lijm en voeg is tegenwoordig de standaard voor het leggen van een tegelvloer op een houten ondergrond. Goede merken zijn Eurocol en Schonox en verkrijgbaar bij de lokale vakhandel of de gespecialiseerde bouwmarkt. Besteed je het werk uit dan zal de lijm en voeg worden meegenomen door de tegelzetter, lijm en voeg wordt niet meegeleverd met de tegels. Bekijk de kleuren van Eurocol

minimale voeg

De tegels van 10×10 cm kunnen onderling wat verschillen in maat. Er wordt 1 mal gebruikt voor het maken van verschillende kleuren. Maar niet ieder kleur wordt op dezelfde temperatuur gebakken en de ene kleur krimpt meer dan de andere. Stel dat bij een dambord spikkelgeel-zwart vloer de spikkelgeel iets groter is dan de zwarte dan worden de gele spikkeltegels met de hoekjes bijna tegen elkaar gelegd en de zwarte tegels komen op gelijke afstanden ertussen te liggen. In een gang is de waterdichtheid geen issue en de voeg kan minimaal waren gehouden. Maak geen voegen van 5 mm want dat wordt het wel goed waterdicht maar dat is niet fraai.

Een oud dubbeltje op zijn kant (uit de guldentijd) is een mooie dikte 🙂

variaties op dambord anno 2000

Jarenlang had ik in de winkel een foambordje met deze kleurenprint om te laten zien hoe een dambordpatroon in een smalle gang er uit ziet bij het gebruik van tegels van 10×10 cm. (wat een investering was die eerste kleurenprinter…)

omranding met zwart

Je krijgt een klassieke uitstraling met een zwarte omranding om het dambord vlak. De tegels in het dambord middenvlak worden niet gesneden De zwart tegelrand wordt op maat gemaakt door de tegelzetter, in de praktijk is de rand vaak tussen de 7 en 10 cm. Gebruik een ruitjesvel om een opzetje te maken. Voor het binnenvlak reken je bijna geen snijverlies, voor de omranding moet je ruimer rekenen. Bij maatverschil in de tegels kun je de donkere rand verspringend leggen.

omranding per ruimte

Heb je eerst een tochtportaal en dan een gang, omrand dan de beide ruimtes. Als ook het toilet met dezelfde tegels wordt gedaan omrand je deze ook of je gebruikt hier de holle tegelplint. Bij het doorleggen van de tegels kan breuk ontstaan op de scheidingen vanuit de ondervloer. Dit kun je wel weer opheffen door een Ditramat te gebruiken (dit is relevant als je een uitbouw maakt en de oude vloer van de keuken en de nieuwe vloer in elkaar wil laten doorlopen)

plint van tegels

Heb je een smalle gang maar wil je de vloer wel kaderen, gebruik dan een dubbelhardgebakken tegel als plint, de zijkant is ook gekleurd. Of kies voor de luxe afwerking met de holle plint, of de tegel met een afgeronde zijkant ook in matzwart. Bij een tegellambrisering kun je naar keuze een (matzwarte) tegel gebruiken onderaan, dezelfde tegels als de vloer. Je kunt ook kiezen voor een (zwarte) glanzende wandtegels onderaan. Lees meer in het plintdossier

kleursamples per post

Op de eerste afbeelding zie je zwarte tegels en gele spikkeltegels van 5x5cm Bestel kleursamples van 5x5cm via email info @ mozaiek punt com en vermeld je naam, adres, postcode 06 en mail en de kleuren. (van 1. boven naar beneden 5, donkerbruin is dan 6 enz.) De samples zijn 5mm dik en dezelfde kleuren als de 10×10 cm tegels. De 10×10 tegels zijn 9mm dik. Per kleur betaal je een euro, voor verpakken en verzenden betaal je een bijdrage van 5 euro incl btw.

dubbelhardgebakken tegels door en door gekleurd
vraag een sample aan 5×5 cm , 1 euro per tegeltje + brievenbuspakje kosten 5 euro | max. 1 tegeltje per kleur

tegels op maat maken

Een tegel halveren is geen probleem. Kerf met een tegelsnijder een lijn, voer druk uit met het voetje van de tegelsnijder en de tegel breekt op de lijn. Een tegelplint kan de kartelsnijrand aan het oog ontdekken. Voor het wegwerken van een paar kleine oneffenheden kun je een Dremel gebruiken. Moet voor de hele lengte van de gang een strook van slechts 1 cm of een halve centimeter worden gesneden gebruik dan een watergekoelde zaag.