Geplaatst op

badkamer Bilthoven Noord ‘nieuwbouw’-renovatie | dc030 dames-societeit

dc030 netwerk

Maandelijks eten we samen en netwerken we: hoog opgeleide vrouwen en zelfstandige ondernemers, vrouwelijk en wonend en-of werkend in Utrecht (tegenwoordig residerend in de Watertoren!)


J.is ook lid van Dresscode 030 de Utregse damessociëteit. Dit badkamervoorstel heb ik in januari 2015 gemaakt. J. gaat verhuizen van een jaren 30 huis in Bilthoven naar een ‘nieuwbouw’woning in Bilthoven Noord. Een fijne plek met potentie! Uiteindelijk is  er weinig overeind gebleven van de bestaande jaren 70bouw. Maar nu hebben ze een ‘energie neutraal huis’  met een architectonische uitstraling! Kan weer jaren mee.


Het ontwerp van de badkamer heeft betrekking de ouderlijke badkamer die grenst aan de slaapkamer op de begane grond. De kinderen zijn 10+ en wonen (uiteraard) nog thuis, maar slapen straks op de eerste verdieping.


Het toilet moest niet apart, kletsend op de wc valt ook veel te bespreken 🙂 . Ik heb gekozen voor natuursteen voor vloer en wand. Met als alternatief een keramische minder besmettelijke tegel in groot formaat en natuursteenlook.


Het ‘hout’ bij de wastafel kan vervangen worden door keramisch materiaal met een verbluffend mooi onderhoudsvrij houtimitatieniveau! De kast boven het toilet heeft door de extra diepte opbergruimte voor handdoeken.


Bijzonder in dit ontwerp is de grijze betonlook kleur voor zowel wastafel, bad, toilet (wist u dat het bestond?) Kranen zijn in koperkleur van Vola voor wastafel, badthermostaat en douchecombinatie: alle rozetten hebben dezelfde buitenmaat en de maatvoering is rank en slank! Uit kostenoverweging kunnen de bijzondere kleuren wijken … (+30% modderkleur en +25% voor de  koperkleur)


Helaas kon ik deze beelden nog niet 3d krijgen voor mijn tekenprogramma dus de warme koperkleur komt alleen voor in de toelichting…


De architect heeft in de buitenzijde een vierdeling aangebracht in de raampartijen, deze maatvoering gaat in de herhaling in de maatwerkdouche-wand met 4 panelen. De douchewand  haaks op de badwand is niet vanzelfsprekend, maar sluit mooi aan bij de architectonische metamorfose van het gehele pand. Als de isolatiewaarde van een woning goed is hoef je je geen zorgen te maken om de  omgevingstemperaratuur: een open douche is dan geen probleem. Geen benauwende douchehokjes, maar ook geen  open douche met het  ‘wij gaan deze zomer zeilen-kamperen in NL gevoel’


Koel en stoer marmer, mooie warme grijze aardse kleuren, hout(look) en een warme kopergloed maken dit ontwerp bijzonder!


Uiteindelijk heeft de architect-klant gekozen voor een apart toilet. Een badkamerbrainstormsessie met opdrachtgever, architect en mozaiek.com was de oplossing geweest om tot en gezamenlijk passend ontwerp te komen.  Soms is het ego van de architect te groot en wordt externe inbreng geblokkeerd, soms heeft de aannemer (te veel) invloed en is de opdrachtgever zich niet bewust van de belangen van betrokken partijen 🙂


Gezamenlijke input kan leiden tot een mooi doordacht ontwerp!  De ‘houdbaarheid’ van de  badkamer overleeft modes en grillen. Schroom niet om vanaf het begin vaklui en liefhebbers in te schakelen, u bent de consument, en de betaler mag meebeslissen!