Geplaatst op

authentiek tegelwerk voor restauratie Aloysiuskerk Utrecht | cita | van bekkum

Aloysiuskerk_restauratie
renovatie_restauratie_jaren30tegels
renovatie_restauratie_jaren30tegels

Authentiek tegelwerk voor de restauratie van de Aloysiuskerk en  parochiegebouw Utrecht in samenwerking met cita architecten oudegracht| van bekkum aannemersbedrijf uit Amsersfoort

logo_biglogo-bekkum

 

 

 

Lang niet in de rooms-katholieke kerk geweest! De Aloysiuskerk op de Adriaen van Ostadelaan is onderdeel van  de Martinusparochie Utrecht en wordt momenteel gerestaureerd.

De wanden van toilet- en doucheruimtes worden opnieuw betegeld met nieuwe roomkleurige tegels van 15,2×15,2 met een blauwe vlakke strip en bovenaan een tegel waarvan de bovenzijde is afgerond. Waar mogelijk worden de vloeren gerestaureerd en zal het patroon worden herhaald. In de kerk zijn voornamelijk dubbelhardgebakken tegels gebruikt van 10×10 cm en in de gangen tegels van 15×15 cm in combinatie met stroken van 5×15 en zwarte holle (sanitair-)plinten.

Op de plaats waar de eerste Sint-Aloysiuskerk in 1907 verrees aan de Abstederdijk  stond vroeger een schuilkerk. De veel grotere kerk aan de Adriaen van Ostadelaan in Utrecht kwam in 1924 gereed. De kerk is een ontwerp van Hendrik Willem Valk .

Het kerkgebouw en naastgelegen parochie zijn een gemeentelijk monument. Het uit 1810 daterende tweeklaviers orgel is afkomstig uit de gesloopte Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk en een rijksmonument.