Geplaatst op

alternatief voor cementtegels | dubbelhardgebakken keramische tegels

Ilona dank voor de  foto van jullie badkamervloer met die lieve voetjes van je zoontje!

De dubbelhardgebakken keramische patroontegels op deze foto’s zijn 30×30 cm en nauwelijks 1 centimeter dik. De traditionele cementtegels zijn tot 2cm dik. De afgelopen 20 jaar heeft de cementtegel een flinke comeback gemaakt. Klanten kiezen nog vaak voor de (veelal florale en authentieke) patronen en mooie kleuren.

cementegels De cementtegel wordt gemaakt van marmerpoeder en kleurstoffen, vermengd met water tot een papje en daarna in een mal gegoten op een bedje van cement. Met een tegendrukmal wordt de cementtegel geperst. De tegels hebben mooie rechte zijkanten en de kleine imperfecties geven een authentiek karakter aan deze tegels. Om de tegels te kunnen gebruiken in de keuken, badkamer en toilet moet zorgvuldig worden geïmpregneerd. De tegels kunnen wel gebruikt worden voor de badkamervloer, echter voor de douchevloer wordt geadviseerd om ander tegels, mozaiek of een douchebak te gebruiken ivm de waterdichtheid. Zuren en vetten kunnen blijvende vlekken veroorzaken (urine-vlekjes rondom toiletpot)  De tegels kunnen onderling 1-2 mm in dikte verschillen, de tegelzetter moet een lijm gebruiken die dit verschil kan opvangen. Het invoegen is geen haastklus, er moet gewerkt worden in kleine vlakken anders blijft er te veel voeg hangen in de bovenlaag van de tegel en dan blijf je cementsluier zien (en absoluut NIET met cementsluierverwijderaar weghalen, dit kan alleen met een marmerreiniger). Cementtegels worden gemaakt in landen waar arbeid goedkoper is en dat betekent vaak dat de tegels vanaf de andere kant van de wereldbol moeten komen. (Azie 30-60 dollar maandloon, Oost Europa en Marokko 200-400 euro). Transport en inklaren in de havens vraagt tijd die niet bekort kan worden. Door het gewicht van 40kg per m2 is dit product niet geschikt voor vervoer door de lucht.

Maar er kan liefde voor cementtegels ontstaan die moeilijk te onderdrukken is, want je kunt ook een eigen mal laten maken, en dan heb je talloze mogelijkheden met repeterende patronen per tegel of vier tegels. Binnen bestaande patronen kun je je eigen kleurstelling laten maken, maar je moet dan wel een ruime planning aanhouden en rekening houden met levertijden van 4 maanden.

inspirerende brochure met dubbelhardgebakken keramische patroontegels. Dubbelhardgebakken tegels zijn de ideale vervanging voor cementtegels. Deze duurdere tegels zijn duurzamer, makkelijker te verwerken en minder vet en vlekgevoelig. En vaak binnen een week tot 10 dagen leverbaar. Bekijk de brochure met inspirerende foto’s.

 

https://issuu.com/moniquevanwaes/docs/patroontegels_keramisch_dubbelhardg/45?e=0