In de jaren 30 van de vorige eeuw werden dubbelhardgebakken tegeltjes al gebruikt voor stoepjes, portiekjes en gangen. Meer dan 80 jaar later zijn deze stoepjes vaak nog volledig intact. Dit stoepje ligt op de Kromme Nieuwegracht in Utrecht.  De zwarte buitenrand is 10×10, de gele rand 5×10, daarna een rand van 5×10 (of 10×10 tegels halveren) en de binnenkant is gevuld met rode tegels van 10×10 en op maat gesneden tegels.

Dubbelhardgebakken tegels zijn nog steeds verkrijgbaar, de klei is door en door gekleurd en de tegel wordt 1x gebakken op een hoge temperatuur tot wel 1500 graden. Bij een geglazuurde (wand of vloer) tegel ligt een gekleurd laagje bovenop de tegel, vaak wordt eerst de biscuit of de gres-tegel  gebakken. Daarna wordt de tegel nog een keer in een keramische oven gebakken met de glazuurlaag die dan op de tegel smelt.


De dubbelhardgebakken tegels zijn in verschillende maten verkrijgbaar waarmee je naar hartelust kunt gaan puzzelen en je kunt met dit tabelletje zelf ongeveer de kosten berekenen.

De materiaalkosten om het stoepje na te maken zijn ongeveer:

1x 35 euro voor de zwarte tegels 10×10

1x 25 euro voor de gele band van 5×10 (eventueel ook 1 doosje zwart 5×10)

1x 35 euro voor de rode tegels van 10×10

Totaal 95-120 euro (ophalen bij groothandel of vrachtkosten voor thuisbezorgen)

Levertijd  2-4 weken na opdracht.


De uil-brievenbus is ook typerend voor die bouwperiode. Bouwkeramiek wordt nu vrijwel niet meer nieuw gemaakt. Jammer want het zou leuk zijn om deze brievenbus in een grotere uitvoering op de markt te brengen aangepast aan de huidige Posterijen-norm. (Of moet het dan een nijlpaard worden zodat ook pakjes er in passen?)